Byggnads: ”Gudarna ska veta att vi inte är perfekta”

Byggnads debatterar jämställdhet. Foto: Pressbild / Faksimil svt.se
  • Onsdag 8 mar 2017 2017-03-08
E-post 47

SVERIGE Styrelsen i fackförbundet Byggnads argumenterar om feminism i en debattartikel publicerad på internationella kvinnodagen, alltså under onsdagen. ”Vi ÄR ett gäng vita medelålders män. Ibland hoppar det grodor ur våra munnar. Ofta hör vi det själva, och ber om ursäkt”, står att läsa i debattartikeln som publicerats i SVT Opinion.

Tidigare under dagen fick fackförbundet stor uppmärksamhet i sociala medier efter att styrelsen låtit publicera en bild på sig själva i ett pressmeddelande där de är iförda rosa ”fittmössor”. Bilden har väckt starka reaktioner och Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi kommenterar tilltaget syrligt på Facebook.

”De hade klätt bättre i rövhattar”, konstaterar han.

”Gudarna ska veta att vi inte är perfekta”

I debattartikeln, som publiceras på SVT Opinion, förklarar förbundsstyrelsen varför fackförbundet har en stor överrepresentation av män. Det beror helt enkelt på att det nästan är uteslutande män som söker sig till byggbranschen och att det är detta som ligger till grund för att även förbundsstyrelsens sammansättning ser ut som den gör.

”Gudarna ska veta att vi inte är perfekta”, poängterar de och skriver att deras uppsåt är ärligt i sitt engagemang för jämställdhet.

Även om det bara är män i förbundsstyrelsen har förbundsstyrelsen tagit till ett annat grepp för att signalera att de ärliga i sitt uppsåt, vilket syns tydligt på den bild som har kommit att bli en stor snackis under dagen.

”Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss”, avslutas debattartikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag