C och MP KU-anmäler Strömmer (M) för förslag om säkerhetszoner

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 8 feb 2024 2024-02-08
E-post 0

Centerpartiet följer Miljöpartiet och KU-anmäler justitieminister Gunnar Strömmer för hanteringen av förslaget om säkerhetszoner, som ger polisen större befogenhet att visitera misstänkta brottslingar.

På torsdagen presenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M), Torsten Elofsson (KD), Richard Jomshof (SD) och Martin Melin (L) regeringens förslag om säkerhetsszoner, som föreslås träda i kraft i slutet av mars.

Förslaget innebär att polisen får utökad rätt att kroppsvisitera personer och söka igenom fordon i vissa områden under en begränsad tid för att förhindra våldsbrott.

Det ska finnas en påtaglig risk för skjutning eller sprängning, kopplad till en gängkonflikt för att lagen ska användas.

– Zonen ska vara nödvändig för att förhindra våldsbrottsligheten. Man ska göra bedömningen att mindre ingripande åtgärder inte räcker, säger Strömmer enligt Dagens Nyheter.

Utredarna ger exempel på när polisen får visitera: När personen eller ett fordon motsvarar en viss profil som tagits fram, om personen tidigare varit involverad i allvarlig brottslighet eller om personen är klädd på ett visst sätt eller beter sig avvikande. 

– Alla som bär kopior av Gucci-kepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär dessa. Det är en viss klädstil som kommer med att vara i de här gängen. Vi har en väldigt bra bild av hur de gängkriminella klär sig och beter sig. Och det skiljer sig mot de skötsamma ungdomarna som bor i de här områdena, säger Martin Melin (L), som i grunden är polis.

Förslaget har tidigare genomförts i Danmark, där det kallas visitationszoner, men i Sverige har utredarna valt att kalla det för säkerhetszoner. 

– Vi har anledning att tro att det här kommer få effekt även i Sverige, säger Richard Jomshof (SD). 

Regeringens mål är att lagen ska träda i kraft i 28 mars, vilket lett till två KU-anmälningar mot justitieminister Gunnar Strömmer. Den första kom den 24 januari, då var det Miljöpartiet som ansåg att beredningen av lagförslaget äventyrar rättssäkerheten och kan bryta mot grundlagen.

På torsdagen rapporterar Ekot att även Centerpartiet KU-anmäler Strömmer på grund av förslaget, denna gång för att man anser att Strömmer farit med osanning kring förslagets hanteting.

– Han har gett sken av att den här processen varit mer gedigen och förutsättningslös och öppen än den har varit. Det har i stället varit en beställning till en jurist att ta fram en lagstiftning om visitationszoner, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg till Ekot.

Läs även: MP KU-anmäler Kristerssons regeringsförklaring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag