Centerpartiets Jonny Cato om månggifte: ”Ser både fördelar och nackdelar med det”

Foto: SVT
  • Tisdag 5 Nov 2019 2019-11-05
E-post 4095

STOCKHOLM Centerpartiet har fått en ny migrationspolitisk talesperson. Jonny Cato från Helsingborg tar över efter färgstarka profilen Johanna Jönsson. I en intervju för Expressens Karolina Skoglund berättar han att han ser både för- och nackdelar med månggifte.

Jonny Cato har länge varit något av en påläggskalv inom Centerpartiet. Som 20-åring blev han kommunalråd i Helsingborg. Nu tar Cato nästa steg på karriärstrappan och tar över den tunga rollen som migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Som talesperson representerar han C i den migrationspolitiska kommitté där samtliga åtta riksdagspartier ingår. I SVT:s morgonprogram debatterade Cato mot Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

Programledaren Nike Nylander ville veta om C vill ha färre asylsökande i Sverige:

– Nej, vi vill ställa om migrationspolitiken så att fler kommer hit på lagliga vägar i stället för osäkra vägar. Det är bättre både för individen och för mottagandet svarade Cato.

– Kan Sverige ta emot… fler? undrade SVT:s Nylander.

– Jag delar inte riktigt bilden av att vi behöver prata om volymer, sade Cato som i stället vill ha en ”långsiktigt hållbar migrationspolitik”.

TV4-profilen Marcus Oscarsson gav efter debatten Jonny Cato gott omdöme i ett inlägg på sin Facebooksida.

”(Jonny Cato) klarade uppgiften med gott betyg och framförde C:s ståndpunkter med klarhet”, skriver Oscarsson.

Oscarsson var också nöjd med att det var ”god stämning” i debatten.

I en intervju med Expressen uppger Jonny Cato att Centerpartiet ”är det enda partiet som lyckas balansera medmänsklighet och humanism med ordning och reda”. Centerpartiet röstade ja till den av Lagrådet hårt kritiserade ”gymnasielagen” som gav cirka 10 000 vuxna afghanska män utan asylskäl tillfälligt uppehållstillstånd.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver nu frågan om en amnesti för afghanerna. Cato får flera gånger frågan om även Centerpartiet är för en amnesti. Han ger inget rakt svar.

– Jag tycker det är en väldigt svår fråga. Men jag kan konstatera att det inte finns något parlamentariskt stöd, varken för amnesti eller för att förändra gymnasielagen. Därför behöver regeringen göra allt de kan för att underlätta de praktiska problemen, säger han.

Han säger också i intervjun med Expressen att Centerpartiet inte vill skärpa sin migrationspolitik.

I intervjun tar Expressens reporter upp Jonny Catos förflutna som ungdomspolitiker och citerar honom från Norra Skåne.

”Staten ska inte lägga sig i med vem eller hur många man gifter sig med”, sade han i en intervju med Norra Skåne 2013 när han var ordförande för CUF i Skåne.

Han får frågan hur han ser på månggifte i dag.

– Jag tycker det är en svår fråga och det är helt ärligt inget jag funderat så mycket på. Jag ser både fördelar och nackdelar med det.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag.

Men det är bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag