Centerpartiets markering: SD ska stå utanför politiskt inflytande

Postern (t.v) och Annie Lööf (t.h). Foto: Centerpartiet samt Nyheter Idag
  • Söndag 1 jul 2018 2018-07-01
E-post 1915

STOCKHOLM En av de viktigare frågorna för Centerpartiet i Stockholm är att Sverigedemokraterna ska stå helt utan politiskt inflytande. På Facebook delar Centerpartiet en bild med budskapet att SD ska stå utanför, något som väcker reaktioner från SD. ”Bye bye till kommunala skattesänkningar. Bye bye till fokus på näringslivet. Säg Bye bye till flera i arbet”, skriver Tapani Juntunen (SD).

Den politiska temperaturen ökar allt mer inför stundande valrörelse. En djup spricka plågar Alliansen i synen på Sverigedemokraterna efter utspelet om att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott. Till en början föreföll samtliga allianspolitiker stå bakom den nya linjen, men efter kritik ändrade sig både Centerpartiet och Liberalerna.

Sprickan i Allinsen anses av flera bedömare vara så djup att det är fråga om det borgerliga samarbetet kan överleva. Samtidigt väntas den politiska Almedalsveckan dra igång på Visby i Gotland och med det en rad politiska utspel. Nu levererar Centerpartiet ett vallöfte som har fullt fokus på att stänga ute just Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

”För i Stockholm ska livsstilen vara öppen och tolerant!”, skriver Centerpartiet i Stockholm på Facebook när de delar en bild med texten ”SD ska inte ha inflytande i Stockholm”.

Andra tongångar häromdagen från Centerpartiets partisekreterare

Utspelet från Stockholmscentern kan betraktas i ljuset av just det tidigare förslaget att låta SD få politiskt inflytande proportionerligt mot sin storlek. Det skulle betyda flera ordförandeposter i riksdagens utskott. När nyheten till en början kom via källor till SVT uttryckte gräsrötter till både Centerpartiet och Liberalerna skarp kritik mot idén.

Då gick partisekreterare Anders W Johansson i Centerpartiet ut på Twitter och argumenterade för varför SD ska få inflytande. ”Det handlar ej om att ge bort platser till eller samarbeta/förhandla med SD. Valresultatet får idag genomslag i utskottsplatser och val av talman vilket alla partier är överens om. Det är rimligt att valresultatet också får genomslag i presidieposter”, skrev han innan Centerpartiet tvärvände i frågan.

Efter vändningen har Centerpartiets partiledare Annie Lööf mött hård kritik från borgerliga gräsrötter. Den borgerliga debattören Thomas Gür är en av de som gått hårdast åt Lööf i kommentarer på Facebook. Efter att Centerpartiet backat från förslaget om utskottsplatser skriver Gür bland annat ”att Centern som vanligt är det bortskämda barnet som uppfinner reglerna i leken allt eftersom den fortskrider”.

Varnar för vänsterpolitik i Stockholm

En av de som reagerar på Centerpartiets utspel om att inte ge något inflytande till Sverigedemokraterna är Tapani Juntunen som tidigare lämnat M för SD. Enligt Juntunen riskerar Centerpartiet bli en garant för ett vänsterstyre i huvudstaden.

”Detta är Centerpartiets viktigaste sakpolitiska fråga i Stockholm inför valet. Och de lägger kraft bakom sin politik, de har redan aviserat att de tänker samarbeta med den rödgrönrosa befintliga majoriteten”, skriver han på Facebook.

Med detta varnar han för konsekvenserna av en sådan politik. ”Bye bye till kommunala skattesänkningar. Bye bye till fokus på näringslivet. Säg Bye bye till flera i arbete. Säg hej till mer Utanförskap, säg hej till mer kommunala kostnader”, summerar han utspelet från Centerpartiet i Stocholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag