Centerpartist till attack mot SD om barnäktenskap

Mikael Eskilandersson (SD) och Ola Johansson (C) är oense. Bild: Riksdagen/Pixabay
  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 1803

En centerpartistisk riksdagsledamot anklagar SD för att ”jaga och röka ut” på grund av etnicitet efter att partiet lagt en motion mot barnäktenskap. Nyheter Idags granskning visar emellertid att riksdagsledamoten själv har motionerat om liknande åtgärder i snarlika frågor.

Riksdagsledamoten Ola Johansson (C) går till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas motion om ett förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap. SD vill se ytterligare skärpningar till den lag mot barnäktenskap som nyligen klubbades i riksdagen.

I motionen skriver Mikael Eskilandersson, Angelica Lundberg och Roger Hedlund (alla SD) att man välkomnar de åtgärder som vidtagits men hade ”hoppats på än mer långtgående åtgärder för att förhindra förekomsten av barnäktenskap i Sverige”.

Läs även: Syrisk man våldtog barnhustru – döms till sex månaders fängelse

Motionen är kritisk till att propositionen skärper lagen för de barn som kommer till Sverige ”men verkar glömma bort de barn som redan finns här och som ingår i äktenskap”. Istället vill man aktivt verka för att hitta barn som är gifta och befinner sig i Sverige ” även om de kommit hit innan denna proposition börjar gälla”.

I motionen föreslås därför att man utvecklar åtgärder för att hitta barn som redan lever i äktenskap i Sverige med ”mer kartläggning och fler undersökningar som kan tala om hur läget ser ut och hur det utvecklas över tid”.

Motionen, och en debattartikel publicerad i Aftonbladet, föreslår även hårdare straff för dem som bryter mot lagen, inklusive de som inte försöker registrera sina äktenskap, de som lever ihop med barn som om de vore gifta samt de som stödjer detta på olika sätt, till exempel genom att medverka på bröllopsfester.

Enligt Sverigedemokraternas motion bör barnäktenskap bestraffas hårdare än våldtäkter eftersom våldtäkt ingår som en del i barnäktenskapet, och att det bör ”vara ett straff som avskräcker”.

Riksdagsledamot: SD vill ”jaga och röka ut” på grund av etnicitet

Detta fick Ola Johansson att gå i taket. I ett inlägg på Twitter skriver Johansson att SD:s förslag är ”retroaktiv lagstiftning” och ”ett typexempel på hur de vill ”jaga och röka ut” bara på grund av etnicitet”. Enligt Johansson är SD ensamma i riksdagen om att kräva så extrema åtgärder ”precis som det ska vara”.

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag