Centerstudenter sågar egna partiets ekonomiska politik

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 aug 2019 2019-08-28
E-post 303

Centerpartiet för en ekonomisk politik som gynnar skatteplanerande höginkomsttagare och missgynnar vanliga lönetagare, skriver två representanter för Centerstudenter i en debattartikel.

I en debattartikel i Dagens Industri går Naod Habtemichael, förbundsordförande för Centerstudenter, och Isak Kupersmidt, Centerstudenters ekonomisk-politiska arbetsgrupp, till hårt angrepp på det egna partiets ekonomiska politik som de kallar för ”ohållbar”.

Enligt författarna har C  ”en fragmenterad politik som i många fall brister ur ett större perspektiv”. Som exempel pekar författarna på återkommande höjningar av tak för RUT- och ROT-avdrag, riktade momssänkningar, grön bilbonus och sänkt skatt genom 3:12-reglerna.

”Vinnarna blir den som äger sitt boende, köper dyra miljöbilar, äter på restaurang, har råd med både renoveringar och städhjälp samt lyckats bolagisera sin inkomst. Förloraren är den som har ett vanligt jobb med en vanlig lön, och som inte kan göra några avdrag eller ta ut någon utdelning” skriver man.

Läs även: CUF-toppens brutala sågning av Wallström: ”Skamligt”

Författarna är också kritiska till Centerpartiets gröna skatteväxling som man i många fall menar ”gör mer skada än nytta”. Som exempel nämns ”den ineffektiva och verkningslösa kemikalieskatten” samt skatten på förbränning av avfall som ”slår hårt mot Sveriges effektiva fjärrvärmesystem och slår ut värdefull lokal elproduktion i de städer där elen behövs som mest.”

Man skriver också att fåmansföretag enbart beskattas med 20 procent medan anställda skattar hela 60 procent, vilket inbjuder till skatteplanering för de som har möjlighet. ”Mer än hälften av utdelningen med reglerna görs av den rikaste procenten av befolkningen” enligt författarna.

Istället föreslår författarna att Centerpartiet ska ”driva på för ett rättvist och transparent skattesystem där man täpper igen luckor, minskar undantagen och sänker skatten för vanligt folk”.

På Twitter möter Centerstudenternas utspel uppskattning från olika håll.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag