Centertoppen då: ”Har träffat henne – trevlig tjej” – Nu: ”Aldrig träffat henne eller hört henne framföra dessa åsikter”

Demirok (t.v) och Aldebe (t.h). Tweeten infälld. Foto: linkoping.se samt Facebook / Twitter
  • Måndag 5 mar 2018 2018-03-05
E-post 4317

SVERIGE ”Jag har träffat henne, hon är en väldigt trevlig tjej”, säger Centertoppen Muharrem Demirok i ett gammalt tv-inslag om Ebtisam Aldebe. Men efter Aldebes skandal som nämndeman i Solna Tingsrätt lät det annorlunda. ”Jag är rätt insatt medlem. Aldrig träffat henne eller hört henne framföra dessa åsikter”, skriver han på Twitter.

Centerpartiet krishanterar just nu i ren panik efter att flera medier uppmärksammat skandaldomen där Ebtisam Aldebe, nämndeman på Centerpartiets mandat, friat en man från misshandel av sin fru. Det två nämndemän som väljer att fria, båda på Centerpartiets mandat. I motiveringen anförs att mannen kommer från en finare familj, varför han därmed anses ha högre trovärdighet.

Vidare står i domen att kvinnan skulle vänt sig till mannens släktingar istället för polisen. Detta, menar nämndemännen, är en omständighet som talar emot kvinnans trovärdighet.

Centertoppen då: ”Jag har träffat henne – trevlig tjej” – Nu: ”Aldrig träffat henne”

Under måndagen, efter omfattande uppmärksamhet i media, meddelar partisekreterare Michael Arthursson att Centerpartiet inleder ett uteslutningsärende mot de bägge nämndemännen. Och partiledare Annie Lööf skriver på Twitter att ”dessa värderingar har ingen plats i vårt parti”. Men krishanteringen går inte helt smärtfritt.

Centerpartiets kommunalråd i Linköping Muharrem Demirok tonar ner Aldebes betydelse i Centerpartiet.

”Jag är rätt insatt medlem. Aldrig träffat henne eller hört henne framföra dessa åsikter internt. Kan inte påstå hon har något särskilt inflytande i C eller över dess medlemmar. Ja, hon verkar ha agerat fel i sin roll. Beklagligt”, skriver han på Twitter.

Men för ett antal år sedan i ett tv-inslag där Ebtisam Aldebe uppmärksammades för att hon vill se en särlagstiftning för muslimer i Sverige lät det helt annorlunda från centertoppen Demirok.

– Jag har träffat henne, hon är en väldigt trevlig tjej. Men om hon har gett uttryck för de här åsikterna, så är det hennes egna åsikter. Partiet och jag delar inte de åsikterna.

Läs också: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Efter att detta uppmärksammats backar Demirok och förklarar att han inte minns att han träffat henne då det var långt tillbaka i tiden. ”Jag tycker dock man kan ha överseende med att jag inte minns alla jag träffat för mer än 10 år sedan”, skriver han i en diskussionstråd på Twitter.

Nedan ser du hela tv-inslaget där Demirok kommenterar Aldebe – som i sin tur argumenterar för särlagstiftning för muslimer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag