Chang Frick och Ola Sandstig crowdfundar bok om falska nyheter

Ola Sandstig (t.v) och Chang Frick (t.h)
  • Onsdag 21 feb 2018 2018-02-21
E-post 1910

Kan man lita på allt som står i svenska medier? Förekommer enbart ”fake news” på mindre nogräknade internetsajter? Chang Frick på Nyheter Idag och Ola Sandstig, med mångårig erfarenhet från Uppdrag Granskning, kavlar upp ärmarna och går till botten med en rad påståenden i medier som fått stor spridning. Projektet crowdfundas via betaltjänsten Swish.

Statliga Vinnova annonserar ett samarbete med SVT, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter för att motarbeta ”fake news” inför valrörelsen. Syftet är ”att lyfta fram faktagranskningar som görs av olika redaktioner, exempelvis påståenden i den politiska debatten och uppgifter som får spridning via sociala medier”.

Totalt bidrar Vinnova med 1,9 miljoner kronor i projektet.

Nu granskar vi granskarna

Men vem granskar de stora medieaktörerna? Hur vet vi att just de som nu ska avslöja ”fake news” inte själva ägnar sig åt samma sak? Nyheter Idag-grundaren Chang Frick och grävreportern Ola Sandstig (Uppdrag Granskning, Kaliber m.m.) skriver nu årets viktigaste bok helt utan skattefinansiering.

Istället är det du som tidningsläsare och mediekonsument som får vara med och finansiera projektet.

– Flera viktiga bokprojekt sker i dag med hjälp av crowdfunding. En viktig fördel med crowdfunding är att inga utomstående intressen, som exempelvis ett förlag som ingår i en mediekoncern, kan styra innehållet. Det är oerhört viktigt i ett projekt som detta, säger Frick.

Sandstig och Frick djupdyker i påståenden och ”mediala sanningar” som fått stor påverkan på den politiska debatten. Inte minst genomlyser de mediers rapportering om invandring, integration, brottslighet och andra ämnen som är ideologiskt och känslomässigt laddade. Men det stannar inte där, de bägge författarna går även på djupet med hur nyheter blir till och var på vägen som rapporteringen ibland blir fel.

– Jag tror aldrig kritiken mot medier varit så stor som den är idag och den kritiken är inte helt grundlös. Det behövs fler och tuffare granskningar av de stora redaktionerna. Det är mediebolag med uppåt miljarder i omsättning, till skillnad från anonyma konton på internet, som har störst makt att påverka en valrörelse, säger Sandstig.

Projektet crowdfundas inte via Kickstarter eller liknande plattformar med anledning av att andra samhällsdebatterande bokprojekt blivit avstängda vid mer än ett tillfälle. Istället kommer betaltjänsten Swish att användas.

FAKTA: Boken "Fake News"

Vill du bidra till crowdfundingen swishar du till 0703 59 85 05
Du kan även göra banköverföring till SEB 5699 00 597 61

Betalningsmottagare är Ola Sandstig. Insamlingen redovisas fortlöpande på Nyheter Idag.

Om du vill beställa ett signerat förhandsexemplar av boken måste du swisha minst 250 kronor samt mejla kvitto på betalningen och din postadress till [email protected]

Boken kommer ges ut på Johan Westerholms förlag Greycat Publishing. Sandstig och Frick räknar att ungefär 350 000 kronor behövs för projektet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag