Chefer inom äldreomsorg till angrepp på regeringen om corona

Bild: Pixabay/sabinevanerp/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Söndag 12 jul 2020 2020-07-12
E-post 610

Sju chefer för äldreboenden går till hårt angrepp mot regeringen som man anklagar för att ha blundat för problemen inom äldreomsorgen under coronapandemin i en debattartikel i Expressen.

I artikeln påpekar författarna att flera påståenden från regeringen inte stämmer, som att man inte visste hur dålig beredskap äldreomsorgen hade för att hantera en pandemi.

Läs även: Ungsvenskarna: Be om ursäkt för Sveriges coronastrategi, Löfven!

”Svensk äldreomsorg är en av de allra mest genomlysta verksamheter som finns” skriver man och fortsätter: ”Vi har årliga kvalitetsgranskningar av kommunens äldreförvaltning, livsmedelsinspektioner, besök av Vårdhygien, Apotekstjänst, krav på egenkontroller, årlig inrapportering till Socialstyrelsens enhetsundersökning och anhöriga som svarar på Socialstyrelsens brukarundersökning.”

Författarna menar att man från regeringens sida försökt skylla dödsfallen inom äldreomsorg på äldreomsorgens ledning och personal.

Men det har emellertid visat sig att personer kunnat sprida smitta utan symptom, samtidigt som ingen möjlighet funnits att testa symptomfri personal, vilka ”under denna vår levt och verkat i ett samhälle med omfattande smittspridning”.

Läs även: Så försöker politikerna fly ansvar för coronakrisen

När det gäller bristen på skyddsutrustning skriver man att äldreomsorgen i Sverige ”aldrig haft visir, långärmat förkläde, munskydd och ansiktsmasker”, något man plötsligt förväntades ha från och med februari.

”Vi larmade direkt till våra leverantörer av hälso- och sjukvårdsmaterial om vad vi behövde, men därifrån fanns ingen hjälp att få”, skriver man, och beskriver hur man försökt åtgärda bristerna på egen hand genom att handla skyddsutrusning från byggvaruhus och privata initiativ där produktion ställts om.

Författarna menar att man ”har stått ensamma från dag ett, men ändå fått bära ansvaret för dödsfallen inom omsorgen” och föreslår att man borde ”ta in vår kunskap i coronakommissionen”.

Artikeln är undertecknad av Elisabet Keussen, Vd Kavat Vård. Ann-Sofi Wetterstrand, Socialchef Ersta diakoni, Pia Clark, Vd Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus Ulf Thörnevik, Vd Blomsterfonden, Åsa Andersson, Vd Stora Sköndal, Karin Thalén, Sjukhusdirektör Stockholms Sjukhem.

Läs även: Hallengren (S) om bristen på skyddsutrusning: ”Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag