Claes filmade våldsamma upploppet mot polisen – Riskerar få sparken från ABF

  • Onsdag 8 mar 2017 2017-03-08
E-post 4505

HALLSBERG Att Claes Mård filmade det våldsamma upploppet utanför Alléskolan i Hallsberg kan stå honom dyrt. Han var öppen med att det var invandrargrupper som låg bakom det våldsamma upploppet där stenar kastades mot polisen. Arbetsgivaren ABF har bett honom avsluta sitt Facebookkonto och nu riskerar han bli av med jobbet.

Måndagen sjätte mars berättade Nyheter Idag att Alléskolan attackerades av ett gäng på 25-30 personer. De kastade stenar mot polisen i vad som rubriceras som våldsamt upplopp. Claes Mård som var orolig för sin son som var inlåst på skolan, körde i området och filmade dramatiken.

Det skulle han inte ha gjort. Nu riskerar han att bli av med jobbet som musiker på Arbetarnas Bildningsförbund, ABF.

– Min arbetsgivare har reagerat på att jag la ut den filmen. Jag har ju inte gått ut med någonting som på något sätt skulle vara emot någon folkgrupp eller den stilen. Jag har ju bara lagt ut den här filmen. Vi ska ha ett möte med min arbetsgivare på måndag.

Vad är det de har sagt då?

– De har sagt som så att de vill reda ut det här och de är ju socialister då och de är ju naturligtvis rädda så fort det har någonting med flyktingar och invandrare att göra. Och jag menar att även om det vore flyktingar som gjort brott måste man väl kunna få säga det, jag kan ju inte säga att det är svenskar när det inte är det. Jag förstår liksom inte varför man måste tysta ner det för att det är en grupp som kommer från ett annat land. Vi måste ju kunna inse verkligheten utan att vara rasister?

Vad vet du inför det här mötet, hur allvarligt är det?

– De ser ju allvarligt på det naturligtvis. ABF står ju för socialdemokraterna naturligtvis, det gör ju inte jag personligen även om jag jobbar där. Mitt arbete består ju av att jag är musiker och att jag spelar för våra pensionärer som byggt upp det här samhället.

Är du orolig för att förlora jobbet, är det såpass allvarligt?

– Ja, alltså den risken finns ju. De har inte sagt det rent ut men jag antar ju att de kommer att på något sätt försöka begränsa mig. Jag har ju absolut inte pratat politik på min arbetstid, jag sköter mitt arbete perfekt.

Claes cirkulerade Alléskolan med bil under måndagen för att vara beredd på att utrymma sin son som går på skolan, utifall gänget inte skulle stoppats av polisen.

– Det var aldrig någon tanke att filmen skulle komma ut, men så tänkte jag att det kan ju vara bra för människor att få se verkligheten också.

LÄS ÄVEN: Skolchefen: Attacken kan vara planerad – Polisen var förberedda på upploppet

Jag kunde inte hitta ditt Facebookkonto, har du tagit bort det?

– Ja, jag tog bort det på grund av att min chef tyckte att jag skulle ta bort det nu. Jag har det vilande tills vidare då. Jag vill ha den här diskussionen och se hur han menar.

Hur motiverade han det?

– Han ville naturligtvis att jag skulle ta bort det. Han menade att ta bort det från min sida, men jag sa det till honom att klippet har delats så mycket, kommit ut så enormt. När jag tittade senast igår så var det över 60 000 som hade sett den här videon. Någon, jag vet inte vem, men någon har lagt ut den på Youtube också och jag tror det var 30 000 som hade sett den imorse på Youtube. Egentligen ser man inte särskilt mycket på den här videon, det var inte heller vår tanke att vara närgångna och visa ansikten eller störa polisen.

Var det något i filmen som din chef reagerade på?

– Ja, jag sa vid något tillfälle ordet blatte och det är ju så att jag har själv en son som är blatte. Vi säger så i vår familj till varandra, vi skämtar om det här. Min före detta fru var ju då av arabiskt ursprung och jag menar, min dotter säger till och med blattefarsa till mig fast jag är svensk. Jag kan inte se att det där skulle vara något konstigt.

Du menar inget nedvärderande med det?

– Nej, jag gör inte det!

Har ni fått hot?

– Ja, precis, det har vi fått. Typ att vi ska passa oss och att de vet var vi finns och sådana saker.

Är det skriftliga eller har de ringt?

– De har ringt.

För den här filmen alltså?

– Ja, precis.

Claes har bett Nyheter Idag att inte kontakta ABF förrän efter mötet ägt rum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag