Corbyn: IS-kvinnan har rätt att återvända

Bild: Sky News/Sophie Brown
  • Torsdag 21 feb 2019 2019-02-21
E-post 640

Efter att Storbritannien tagit ifrån IS-kvinnan Shamima Begum hennes medborgarskap, säger nu labourpartiets ledare Jeremy Corbyn att hon borde ha rätt att återvända till Storbritannien. 

Begum lämnade Storbritannien och anslöt sig till IS 2015, när terrorsektens kalifat stod på höjden av sin makt. Hon gifte sig med en IS-terrorist som hon fick barn med.

Läs även: IS-hona: ”Många människor borde känna sympati för mig”

Nu lever hon med ett nyfött barn i ett flyktingläger i Syrien, statslös sedan Storbritannien återkallat hennes medborgarskap.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kritiserar nu beslutet, som han kallar för en ”väldigt extrem manöver”.

– I och med att hon föddes i Storbritannien har hon en rätt att bli kvar i Storbritannien och det är uppenbart att det är många frågor hon måste besvara, sade Corbyn till ITV News.

– Men hon behöver också stöd och Diane Abbott har tagit upp det här på våra vägnar i parlamentet igår, fortsatte Corbyn.

Läs även: Nu mister hon sitt brittiska medborgarskap

Diane Abbott är parlamentsledamot för Labour och Jeremy Corbyns skugg-inrikesminister, och anses tillhöra partiets ”hårda vänster”.

Corbyn säger också att han ifrågasatte möjligheten att dra in medborgarskap redan när det infördes, då Theresa May var inrikesminister.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag