Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige

Bild: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Onsdag 18 nov 2020 2020-11-18
E-post

Covid-19 är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige under det första halvåret 2020, visar en rapport från Socialstyrelsen. Under första halvåret dog 51 534 personer i Sverige, och bara hjärt- och kärlsjukdomar och cancer var vanligare dödsorsaker än covid-19.

Under flera år har dödligheten bland befolkningen sjunkit, främst för att färre avlider av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Men under första halvåret 2020 ökade dödligheten på grund av covid-19, som i april var den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

– Bland männen behöver man gå tillbaka till 2013 och för kvinnor 2017 för att hitta samma nivå på dödligheten, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Totalt avled 14 000 personer dog på grund av hjärt- och kärlsjukdomar under årets sex första månader, medan 11 600 avled på grund av tumörer och drygt 5 500 på grund av covid-19.

Övriga vanliga dödsorsaker var demenssjukdomar, lungsjukdomar och dödsfall till följd av yttre orsaker, som fallolyckor, trafikolyckor, förgiftningar och självmord.

Det är ännu oklart om covid-19 kommer leda till högre total dödlighet under andra halvåret 2020.

– Dödligheten per 100 000 invånare är fram till början av november högre än den var mellan 2016 och 2019, men lägre än 2015. Just nu har vi en ökad smittspridning i samhället och återigen fler som dör i covid-19, men vi vet inte hur resten av året utvecklar sig. Det är oerhört viktigt att vi alla följer rekommendationerna för att bromsa smittspridningen, säger Mona Heurgren.

Läs även: Gardell rasar mot coronarestriktioner – kräver kulturministerns avgång

På måndagen gick regeringen ut med nya restriktioner på grund av den ökade smittspridningen i samhället. Andelen tillåtna deltagare i allmänna sammankomster sänktes från 50 till åtta personer.

Den sänkta gränsen ska träda i kraft den 24 november och gälla i en månad, alltså fram till julafton.

– Det är en mycket ingripande åtgärd. Men den är helt nödvändig för att stoppa smittspridningen, sade statsminister Stefan Löfven enligt Aftonbladet.

Regeringen avskaffade också det så kallade trubadurundantaget som tillät serveringsställen, teatrar, biografer och sportanläggningar att ta emot en publik på 300 sittande gäster.

Nyligen har regeringen förbjudit alkoholservering efter klockan 22 för att minska smittspridningen. Det förbudet ska träda i kraft den 20 november.

Enligt Dagens Nyheter rapporterades 96 dödsfall av covid-19 in på onsdagen, vilket innebär att sammanlagt 6 321 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige.

Läs även: Var med i Facebookgrupp som stöttar Tegnell – utsågs till ledamot i coronakommissionen

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag