Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Söndag 20 jun 2021 2021-06-20
E-post 633

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar blev hårt ansatt av flera journalister på en pressträff efter att hon avvisat regeringens erbjudande om en förhandling mellan bostadsmarknadens parter. – Men den här kompromissviljan som ni har visat, den har mest handlat om att de ska dra tillbaka förslaget! utbrast TV4:s politiska reporter Ann Tiberg under pressträffen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar avvisade regeringens erbjudande om en förhandling mellan bostadsmarknadens parter redan under pressträffen där erbjudandet presenterades.

Skälet var att förhandlingen skulle ske mot bakgrund av att regeringens förslag om marknadshyror i nyproduktion ska antas om förhandlingens parter inte kommer överens, vilket Dadgostar menar innebär att hyresvärdarna redan fått vad det vill och inte har någon anledning att förhandla seriöst.

Läs även: Dadgostar avvisar regeringens förslag under pågående pressträff: ”Politisk teater”

På söndag eftermiddag höll Dadgostar en pressträff, som hon inledde med att säga att partiet har ”tagit ett mycket stort ansvar för att Sverige ska kunna regeras” och att man har ”visat på en övermänsklig kompromissvilja”.

– Det har varit väl känt att vi tidigt sade under mandatperioden att marknadshyror kunde inte genomföras på våra mandat, säger Dadgostar och fortsätter:

– Det är oseriöst av en svensk statsminister att låtsas som att han har uppfyllt våra krav när han vet själv att han inte har gjort det. Vårt krav var hela tiden att parterna skulle sätta sig och förhandla, men utan hot om marknadshyror.

– För om det finns ett hot om marknadshyror från lagstiftaren, då finns det ingen anledning för fastighetsägarna att flytta på sig i en sådan förhandling, för de har redan fått vad de vill ha ut ur den förhandlingen, vilket är marknadshyror.

– Det innebär bara att hyresgästföreningen tas gisslan för att genomföra marknadshyror. Det erbjudande de får är att få skriva på ett avtal om att marknadshyror ska genomföras.

Dadgostar sade också att hon gärna vill förhandla med regeringen och Annie Lööf i bostadsfrågan.

– Jag uppfattade på Annie Lööf tidigare idag att det de vill göra är att det ska byggas fler bostäder. Jag sträcker därför ut en hand till Annie Lööf och regeringen för att vara med i en sådan förhandling om byggande av fler hyresrätter som vanliga löntagare faktiskt kan efterfråga.

Avslutningsvis förtydligar Dadgostar att man kommer rösta mot Stefan Löfven under morgondagens misstroendeomröstning.

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

När frågestunden inleds väljer flera journalister att börja argumentera med Dadgostar.

– Den här lösningen stämmer ju inte överens…. ert ultimatum som ni ställde så var ju just det här förhandlingslösning ett av villkoren mellan parterna, nu erbjuds ju en förhandlingslösning mellan parterna, varför räcker inte det till? frågar en journalist.

– Jag tycker det vore utmärkt med en förhandlingslösning. Den måste ske utan hot från politikerna, precis på det sätt som hyresgästföreningen säger, för de avvisar ju det här erbjudandet, för de-

Där avbryts Dadgostar av samma journalist.

– Men sa ni inte när ni ställde ultimatumet, då pratade ni inte om det, och i pappret står det bara att ni önskar en förhandlingslösning och att den ska vara klar så att hyresgästföreningen är nöjd innan riksdagens öppnande. Det är ju vad ni nu får!

En annan journalist undrar ”vad sjutton det är” som Vänsterpartiet vill diskutera med regeringen.

– Jag tycker det blir väldigt rörigt här, skulle jag kunna få ett väldigt enkelt tydligt svar. Alltså är det så att punkt 44 i januariavtalet måste bort innan ni sätter er och pratar om vad sjutton det är ni nu vill prata om?

– Punkt 44 måste strykas om vi ska rösta gult i morgon, svarar Dadgostar.

Läs även: Aftonbladet/Demoskop: Nära hälften av svenskarna vill fälla regeringen

En journalist menar att Vänsterpartiet accepterat att inte ha något inflytande i och med att man inte fällde regeringen när den tillträde.

– Ni accepterade ju från början en lösning där det stod inskrivet att Vänsterpartiet inte ska ha något som helst inflytande över politiken under den här mandatperioden, med facit i hand, var det ett misstag? frågar journalisten, på vilket Dadgostar svarar att man inte accepterat Januaravtalet, utan tolererat den sittande regeringen.

Det hårdaste tonläget hade emellertid TV 4:s politiska reporter Ann Tiberg, som gick i direkt polemik mot Dadgostar som enligt Tiberg inte visat den kompromissvilja hon påstod att hon gjort.

– Vad menar du med att ni har visat kompromissvilja, från regeringens sida sägs ju att ni inte kommer, att ni har varit inbjudna till ett möte med Morgan Johansson, att ni inte har kommit. Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?

Efter Dadgostars svar höjer Tiberg rösten för att få tillbaka möjligheten att ställa frågor, som hon använder till att omformulera sin nyss ställda fråga.

– Vad innebär en kompromiss för er del, ni kräver ju att man drar tillbaka hela punkten, vad är det för kompromiss?

Tredje gången gillt formulerar Tiberg inte ens en fråga.

–  Men den här kompromissviljan som ni har visat, den har mest handlat om att de ska dra tillbaka förslaget!

I ett inlägg på Twitter menar Tiberg att hon blev tvungen att höja rösten för att Vänsterpartiets pressekreterare var på väg att ge frågan till nästa reporter.

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Lyssna även på: Regeringskris eller regeringsmöjlighet?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag