Dadgostar (V) rusar i förtroendeligan – dystert avslut för Löfven (S)

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post

I sin sista förtroendemätning från DN/Ipsos som partiledare och statsminister tappar Stefan Löfven (S) 3 procentenheter och får 36 procent, med Ulf Kristersson hack i häl på 35 procent. Nooshi Dadgostar (V) går däremot som en raket i mätningen och mer än fördubblar sitt förtroende, från 11 till 27 procent.

Nooshi Dadgostar (V) går som en raket i den senaste förtroendemätningen för partiledare från DN/Ipsos.

Dadgostar mer än fördubblar sitt förtroende hos väljarna, från 11 procent i förra mätningen i februari till 27 procent, vilket gör att hon hamnar i toppligan strax efter Jimmie Åkesson (SD) som noterar 28 procents förtroende hos väljarna och en ökning med 2 procentenheter sedan förra mätningen.

– En sak som har hänt är att Nooshi Dadgostar har blivit mer känd sedan förra mätningen. Men hon har också utan tvekan stärkt sina aktier hos väljarna, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Läs även: Dadgostar (V) sågar S: ”Har inte förmågan, ledarskapet eller styrkan”

Strax efter Dadgostar ligger Ebba Busch (KD) med 24 procent. Busch förtroende har ökat med 2 procentenheter sedan förra mätningen, och hon passerar därmed Annie Lööf (C) som tappat 3 procentenheter och landar på 22 procent.

I bottenstriden kan Nyamko Sabuni (L) glädjas åt en uppgång med 4 procentenheter till 12 procents förtroende, vilket gör att hon passerar Per Bolund (MP) som tappar 1 procentenhet och får 11 procent. Listans jumbo Märta Stenevi (MP) ökar också med 4 procentenheter, från 6 procent till 10 procent.

Förtroendelistan toppas av avgående statsminister Stefan Löfven (S) med 36 procent, ett tapp på 3 procentenheter sedan februari månads mätning.

Det är den andra mätningen i rad som Löfven tappar, och han följs hack i häl av Ulf Kristersson, som tappar 2 procentenheter och landar på 35 procent.

Mätningen gjordes till större delen innan Löfven meddelade sin avgång på söndagen, och Löfven hamnar i mätningen strax under sitt förtroendesnitt för hela sin mandatperiod, som är på 38 procent, med en toppnotering på 46 procent i mars 2014.

Hans snitt för hela mandatperioden är högre än föregångarna Håkan Juholt och Mona Sahlin men lägre än Göran Persson.

Läs även: MP ökar i DN/Ipsos – passerar KD

Partiledarnas förtroende i DN/Ipsos i augusti

Siffran för föregående mätning inom parentes.

Stefan Löfven (S): 36 (39)

Ulf Kristersson (M): 35 (37)

Jimmie Åkesson (SD): 28 (26)

Nooshi Dadgostar (V): 27 (11)

Ebba Busch (KD): 24 (22)

Annie Lööf (C): 22 (25)

Nyamko Sabuni (L) 12 (8)

Per Bolund (MP) 11 (12)

Märta Stenevi (MP) 10 (6)

Läs även: SD största parti i hemlig Sentio-mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag