Dalai lama: ”Europa tillhör européerna”

Dalai lama. Foto: Christopher Michel
  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post

MALMÖ Den tibetanske buddistledaren Dalai lama gjorde ett besök i Sverige i onsdags och uttalade sig då bland annat om flyktinginvandringen. Enligt honom bör flyktingarna så småningom återvända och återuppbygga sina hemländer.

– Jag tycker att Europa tillhör européerna, sade Dalai lama enligt den franska nyhetsbyrån AFP på en konferens i Malmö.

Enligt honom är Europa ”moraliskt ansvarig” att hjälpa ”en flykting som verkligen är i livsfara”. Men han tillade att flyktingarna måste få klargjort för sig att de i slutändan ska återvända och bygga upp sina hemländer.

– Ta emot dem, hjälp dem, utbilda dem… Men till slut borde de utveckla sina egna länder, sade den 83-årige tibetanen som själv tvingades på flykt när kinesiska trupper intog staden Lhasa.

I svenska medier har det varit relativt tyst om Dalai lamas uttalande om att ”Europa tillhör européerna”. En som nämner det är dock Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri, som frågar sig om tibetanens ”fyrkantiga syn på identitet” beror på att han har varit flykting i snart 60 år.

Läs även: S-fusket inför valet internationell nyhet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag