Dambergs svar om rasistiskt våld mot svenskar

Mikael Damberg (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 28 maj 2020 2020-05-28
E-post 2666

SVERIGE Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det inte spelar någon roll vem som är förövare och offer i ett brott. Det sade han som svar på en fråga från Adam Marttinen (SD) om vad regeringen gör mot rasistiska brott mot svenskar.

Under en frågestund i riksdagen på torsdagen ställde Adam Marttinen en fråga till Mikael Damberg om förnedringsrån och våldsbrott med vad han kallar svenskfientliga inslag.

Marttinen menade att trots att sådana brott alltjämt förekommer döms de sällan som hatbrott i domstolarna.

– Rasistiskt motiverat våld är helt okej i Sverige om det riktas mot svenskar, sade han.

– Jag vill fråga inrikesministern, vars regering inte gjort ett dyft i den här frågan under de sex år som de har suttit vid makten: Tänker ni vidta några som helst åtgärder för att svenskfientlighet börjar straffas hårdare?

Damberg svarade att det inte är lämpligt att han som minister kommenterar domstolars bedömning av brott. Han menade att regeringen har gjort satsningar på polisen och skärpt straff.

– Som inrikesminister vill jag säga: För mig spelar det inte någon roll vem som utför eller vem som är offret. Jag tycker att det är otroligt viktigt att alla brott ska straffas oavsett ursprung, och det är en viktig princip för mig när vi skärper straffen, stärker polisen, men också ser till att förebygga den här typen av brott, sade Damberg.

En inspelning av replikskiftet har lagts upp av Sverigedemokraterna:

Läs även: Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag