Dambergs undanflykt om klanerna: ”Polisen har inte varit närvarande”

Mikael Damberg (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Torsdag 10 sep 2020 2020-09-10
E-post 3721

SVERIGE Inrikesminister Mikael Dambergs (S) förklaring till att kriminella klaner har fått fäste i Sverige är att polisen ”inte varit närvarande i de fattigaste bostadsområdena”. Nu sågas han för uttalandet i sociala medier. ”Det här är inte värdigt en ansvarig minister”, skriver centerpartisten Niels Paarup-Petersen.

I Ekots lördagsintervju berättade biträdande rikspolischef Mats Löfving att minst 40 kriminella klaner är verksamma i Sverige. Enligt hans uppfattning har de kommit till Sverige enbart i syfte att begå brott.

Till DN säger Mikael Damberg att han hörde talas om detta när han blev inrikesminister i början av 2019. Han får frågan varför regeringen inte har gjort något åt det tidigare.

– All gängkriminalitet har fått bita sig fast. Polisen har inte varit närvarande i de fattigaste bostadsområdena så att kriminella fått bre ut sig både med narkotikaförsäljning men också med annan näringsverksamhet. Vi flyttar nu tillbaka staten, både med en växande polis men också med andra insatser från kommuner och myndigheter, svarar han.

Reportern frågar om ”resten av samhället” har ”blundat”.

– Resten av samhället flyttade ut ur de här bostadsområdena och de fick leva sina egna parallella liv. Nu flyttar staten in och markerar närvaro. Det är farligt för ett samhälle där man tillåter vissa förortsområden att bli så segregerade. Man kan inte hoppa över segregationseffekten när man tittar på varför de här gängen eller klanerna fått så mycket makt. Det hade de inte fått i ett samhälle där staten finns närvarande.

När Nyheter Idag frågade polisen om hur länge de kriminella klanerna har funnits i Sverige fick vi svaret att: ”Det finns släktbaserade kriminella nätverk som etablerade sig för 30-40 år sedan och det finns de som etablerat sig på senare tid.” Det är alltså fullt möjligt att flera av dessa klaner har etablerat sig sedan Löfvens första regering tillträdde 2014.

På Twitter har flera kommit med kritiska kommentarer om Dambergs uttalande, bland annat poliskontot Dunkelblå:

 

En annan användare som uppger sig vara polis, Hundföraren:

 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell:

 

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C):

Läs även: Vändningen: Löfven kopplar invandring till brott

Läs även: Polisen: Klanerna hotar staten – svarar inte på frågan om de infiltrerat regeringen

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag