Dan Park efter fängelsedomen: ”Vansinne att jag blir dömd”

Dan Park. Foto: Privat
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 79

MALMÖ Gatukonstnären Dan Park döms till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal av Malmö tingsrätt. Park säger till Nyheter Idag att han trodde straffet skulle bli längre men att han kommer att överklaga domen.

Tre månaders fängelse lyder domen över Dan Parks konst och tweetar. En bild som föreställer Adam Tensta, Malena Ernman och Zara Larsson frias dock helt. ”Vid en samlad bedömning kan bilden och texten inte anses uttrycka missaktning på ett sådant sätt att det medför straffrättsligt ansvar” skriver tingsrätten om bilden.

Även bilden ”Hang on afrophobians”, som Park dömdes till sex månaders fängelse för 2014, frias den här gången, då Park publicerade bilden tillsammans med en dansk artikel om hans konstnärskap, vilket gör att tingsrätten fann den publiceringen motiverad.

– Jag hade ju trott det skulle bli sex månader så tre månader är ju lite lite. Men det är ju ändå vansinne att jag blir dömd överhuvudtaget för det jag gjort, säger Dan Park när vi når honom på telefon.

Men det blir ju tre månaders lugn och ro i alla fall?

– Ja, det beror väl på vilka de andra intagna är.

Kommer du att fortsätta arbeta med din konst i fängelset?

– Nej, det blir nog svårt. Jag har ju inte tillgång till datorer och skrivare där. Och jag tror inte jag får gå ut och limma heller. Jag får nog inte permission för det.

Kommer ni att överklaga detta?

– Jojo, absolut, jag ska dra det så långt det går.

Läs vår långa intervju med Dan Park: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag