Danmark: Fängelsedömda ska inte få medborgarskap

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Onsdag 21 apr 2021 2021-04-21
E-post 3208

DANMARK Invandrare som har dömts till fängelse ska inte längre kunna få medborgarskap i Danmark, rapporterar DR.

Den danska regeringen har kommit överens med partierna Venstre, De Konservative och Liberal Alliance om att strama åt kraven för att få danskt medborgarskap. Det innebär bland annat att invandrare som har dömts till fängelse inte ska kunna bli medborgare framöver.

– Det ska inte vara så att man som utlänning kan komma till Danmark, begå allvarlig kriminalitet och sedan bli belönad med ett medborgarskap, säger Morten Dahlin från Venstre.

Ett annat nytt krav som partierna har kommit överens om är att man måste ha jobbat under 3,5 av de senaste 4 åren för att kunna ansöka om ett danskt pass.

Den som vill ha ett danskt medborgarskap måste först göra ett test, och framöver ska testet innehålla fem frågor om danska värderingar. För godkänt krävs åtminstone fyra rätta svar. Frågorna ska till exempel handla om yttrandefrihet och förhållandet mellan religion och lagstiftning.

Läs även: Danmark drar in uppehållstillstånd för syrier – bedömer Damaskus som säkert

Läs även: Rekordfå migranter fick asyl i Danmark förra året

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag