Sverige hyllas när Danmark förbjuder koranbränning

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/Heje/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 7 dec 2023 2023-12-07
E-post 0

På torsdagen röstade det danska folketinget igenom den uppmärksammade lag som förbjuder bränningar av koraner och andra religiösa skrifter. Omröstningen föregicks av en tre timmar lång debatt, där Sverige för ovanlighetens skull lyftes fram som ett föredöme i motstånd mot islamism, rapporterar TT.

– Tänk att svenskarna står fast för frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto! Tänk att svenskarna är mer principiella och handfasta än vad vi är! säger Inger Støjberg, tidigare invandrings- och integrationsminister för liberala Venstre, numera partiledare för Danmarksdemokraterne.

Även Liberal Alliances Steffen Larssen lyfter fram Sverige som ett föredöme, och säger att det danska beslutet innebär att danskarna överger Sverige i frågan.

Det enda danska oppositionspartiet som röstade för förslaget var Radikale Venstre, som namnet till trots är ett liberalt parti.

Den danska regeringen, som består av Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne, tog fram förslaget i augusti i år efter att flera internationellt uppmärksammade koranbränningar i Danmark och Sverige lett till hård internationell press mot de båda länderna från muslimska länder och organisationer.

Läs även: Danska regeringen vill förbjuda koranbränning ska ge upp till två års fängelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag