Danmark stänger gränsen och sätter in försvaret för att hindra utlänningar

Foto: Jorchr samt News Oresund / Wikimedia Commons
  • Fredag 13 mar 2020 2020-03-13
E-post

Imorgon lördag klockan 12 kommer de danska gränserna stängas mot omvärlden. Det meddelar den danska statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens på fredagskvällen. – Du kan förvänta dig att se de väpnade styrkorna vid gränsen. Naturligtvis är det polisen som är ansvariga, men försvaret kommer att delta, säger hon.

Såväl flyg, färjor och tågtransporter in till Danmark kommer påverkas, rapporterar Danmarks Radio. Gränsen hålls stängd i vart fall i en månad till den 13 april. Samtliga utlänningar, som inte har särskilda skäl, kommer att avvisas vid gränsen under den här tiden. Det var beskedet från den danska statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens.

Transporter av mat, mediciner och annan nödvändig utrustning kommer fortsätta som vanligt; det är bara den civila trafiken som stängs av. Åtgärden är den senaste i kampen mot det nya coronaviruset. Under gårdagen meddelade Frederiksen även att de danska skolorna stängs ner.

– Alla utlänningar som inte kan bevisa att de har ett giltigt skäl för resa in till Danmark kommer avvisas vid den danska gränsen, berättade hon.

Att exempelvis besöka vänner eller släktingar i Danmark är inte ett giltigt skäl för inresa. Vidare förklarade Frederiksen att Danmarks försvarsmakt kommer hjälpa den danska polisen att hålla gränsen stängd och att avvisa eventuella utlänningar som försöker ta sig in i landet. Danmark kommer även att påbörja en informationskampanj gentemot medborgare i grannländer som Sverige och Tyskland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag