Danmark tar ifrån IS-barn medborgarskap

Bild: Voice of America/Wikimedia
  • Torsdag 28 mar 2019 2019-03-28
E-post 10426

DANMARK En ny överenskommelse mellan den danska regeringen och Danskt Folkeparti innebär att barn till danska IS-terrorister som fötts i Syrien och Irak inte längre får danskt medborgarskap. Det ska också bli lättare att ta ifrån IS-terrorister med dubbelt medborgarskap deras danska medborgarskap.

Nu tar Danmark ifrån IS-barnen deras medborgarskap, rapporterar DR. Det är resultatet av en uppgörelse mellan Danskt Folkeparti och regeringen, där högerpartierna Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti ingår.

Fram till nu har barn som fötts av IS-terrorister i Syrien eller Irak automatiskt fått danskt medborgarskap om en förälder har det. Men nu blir det ändring på det.

– De är födda av föräldrar som har vänt Danmark ryggen, och därför ska de inte tillhöra Danmark, säger integrationsminister Inger Støjberg (V) till DR.

Läs även: Ann Heberlein: Danmark har gett upp idén om mångkultur

Danskt Folkeparti välkomnar överenskommelsen.

– De är födda där nere, de har aldrig känt Danmark, de har ingen koppling till Danmark, och vi måste komma ihåg att det är föräldrarna som valt att åka ned till krigszonen för att kämpa för den islamiska staten. Och så måste de få konsekvensen, säger Christian Langballe, talesperson för Danskt Folkeparti.

Överenskommelsen innebär också att det kommer bli enklare att ta ifrån IS-terrorister med dubbelt medborgarskap deras danska medborgarskap. Tidigare har det krävts att man går genom domstol, men nu ska medborgarskap kunna avskaffas administrativt.

– Ärligt talat, det finns ingen anledning till varför de ska åka till Danmark för att köra hela kvarnen om de har ett annat medborgarskap. De är oönskade i Danmark, och så måste det vara, säger  Støjberg.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag