Danmark utvisar kriminell gängmedlem på livstid – trots att han är född i landet

Arkivbild. Foto: Kristoffer Børsting
  • Fredag 3 nov 2017 2017-11-03
E-post 7013

DANMARK En 23-årig gängmedlem kommer utvisas från Danmark på livstid när han avtjänat ett åttaårigt straff för mordförsök, trots att han är född och uppväxt i Danmark. Det skriver polisen i Köpenhamn i ett pressmeddelande.

Mannen är brittisk medborgare men född och uppväxt i Danmark. Förra sommaren attackerade han tillsammans med två okända kumpaner en 19-årig man på en bensinstation i Valby i Köpenhamn. Offret fick 26 knivhugg och blev livshotande skadad, men överlevde. Överfallet uppges ha varit en hämnd för ett slagsmål ett par veckor tidigare som 19-åringen var med i.

23-åringen är medlem i det kriminella gänget ”Loyal to Familia” och är tidigare dömd för brott. Bland annat har han dömts för rån och grov misshandel.

Åklagare har vid två tidigare rättegångar försökt få gängmedlemmen utvisad från Danmark, men domstolen har avslagit yrkandet med motiveringen att mannen är född och uppväxt i Danmark, har sin familj där och inte har någon familj i Storbritannien.

Tredje gången gillt

När nu åklagare Søren Harbo för tredje gången försöker få 23-åringen utvisad från Danmark går domstolen med på yrkandet. Han döms till åtta års fängelse och livstids utvisning för mordförsök och grov misshandel.

– Utvisningen är i linje med Europadomstolen för de mänskliga rättigheternas praxis, förklarar Søren Harbo.

– När man tidigare blivit varnad för att man riskerar att bli utvisad om man fortsätter på sin kriminella bana, men trots det begår ganska allvarlig brottslighet, så är det grund för utvisning, även om man inte har någon anknytning till hemlandet.

– Han har fått sina chanser, att han dessutom är medlem i ett av de gäng som är en aktör i gängkriget visar bara att han inte önskar integrera sig i det danska samhället. Därför är jag mycket nöjd med domen.

23-åringen har överklagat domen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag