Danmarks utrikesminister dissade Sverige om plåstergate – Backas av svenskar

Kristian Jensen Foto: Jens Honoré, norden.org / Wikimedia Commons
  • Fredag 14 aug 2015 2015-08-14
E-post

DANMARK Efter att Danmarks utrikesminister kommenterat svensk debatt om rasism vad gäller hudfärgade plåster med att han ”är glad att han inte bor i Sverige” rasar nu svenska medier. Men i sociala medier får han medhåll av svenskarna. ”Han har ju desvärre rätt”, skriver en Twitteranvändare.

Under fredagsmorgonen rapporterar flera medier om att Danmarks utrikesminister Kristian Jensen kommenterat en plåsterdebatt i Sverige genom att konstatera på Facebook att han är ”glad att han inte bor i Sverige”. Bakgrunden till plåsterdebatten är att Sveriges Radio på fullt allvar lät arrangera en debatt om huruvida hudfärgade plåster kan vara rasistiska.

Efter att Jensens Facebook-kommentar uppmärksammats i medier utvecklade han sitt resonemang i danska medier.

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster, förklarade politikern för danska TV2.

TT låter vänsterfeministisk genusvetare rasa i egenskap av ”statsvetarprofessor”

Tidningen Svenska Dagbladet, via TT, låter inte helt oväntat professorn i genusvetenskap Drude Dahlerup kommentera det hela. Men hos TT/SvD presenteras Dahlerup som ”statsvetarprofessor” och inget nämns om att hon har ett politiskt engagemang på den vänsterfeministiska kanten och att hon tidigare gjort sig känd för att tillsammans med andra ha polisanmält Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjærsgaard för rasism.

– Han har kanske inte förstått sin nya roll. Han spottar på hela svenska folket när han uttalar sig så här. Det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikeministrar, säger TTs vänsterfeministiska ”expert” enligt Svenska Dagbladet.

Inte helt oväntat är vanligt folk en kontraindikator till svenska medier och deras ”statsvetarprofessorer” i genusvetenskap. På Twitter får Kristian Jensen medhåll av flera svenskar som också tröttnat på vänsterdebatter om att det kan vara rasism att plåster har fel färg.

Rättelse: Det var inte SvD som tog det märkliga beslutet att låta Dahlerup kommentera. Artikeln hos SvD är skriven av TT.

Nedan ser du ett axplock av reaktioner på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag