Dansk politiker: ”Aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska”

Foto: CC Bengt Nyman / Wikimedia Commons
  • Måndag 10 sep 2018 2018-09-10
E-post

SVERIGE Den danske politikern Michael Aastrup Jensen har följt det svenska valet och säger till nyhetsbyrån TT att det är ”långt ifrån europeisk standard”.

Michael Aastrup Jensen är utrikespolitisk talesperson för det liberala regeringspartiet Venstre i Danmark. Han för nu fram hård kritik mot det svenska valsystemet, främst vår hantering av valsedlar som inte garanterar valhemligheten.

– Under alla valobservationer jag har varit på har jag aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska, säger han till TT.

– Det är långt ifrån europeisk standard.

Den danske politikern, som tidigare varit valobservatör i Ryssland, tänker ta upp sin kritik mot det svenska valsystemet på Europarådets nästa möte.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att bara vissa kommuner väljer att placera valsedlarna på en undanskymd plats, så att inte alla kan se vilket parti man tänker rösta på. En ny lag som ska stärka skyddet för valhemligheten kommer att behandlas i riksdagen under hösten.

UPPDATERING 11/9. I en tidigare rubrik beskrevs Michel Aastrup Jensen som valobservatör. Detta var fel. Han följde valet på privat initiativ. Texten i artikeln var korrekt.

Läs mer: Ojämlikt när svenskarna röstar – bara vissa kommuner garanterar valhemligheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag