Dansk public service skär ner – hundratals anställda får gå

Foto: EPO
  • Lördag 29 sep 2018 2018-09-29
E-post 439

DANMARK Danskarna skär ner rejält på public service under de kommande åren, och flera kanaler läggs ner. Samtidigt i Sverige vill den rödgröna regeringen istället skydda de nuvarande nivåerna från sänkningar.

Det danska public service-bolaget DR lägger ner tre av sex tv-kanaler och går från åtta till fem radiokanaler. Samtidigt får runt 400 anställda gå. Det är politiska beslut som har lett fram till att DR gör besparingar på 420 miljoner danska kronor per år. 2021 ska ekonomin vara i balans.

Förutom att flera kanaler läggs ner får områden som sport, underhållning, livsstil och utländsk fiktion stryka på foten, medan det blir mer fokus på till exempel regionalt innehåll och tv-drama. Man gör också administrativa förändringar och skär ner på antalet chefsområden.

Det var högerpartiet Dansk Folkeparti som i augusti förra året föreslog att DR skulle skäras ner med 25 procent och att licensen skulle avskaffas. I slutändan kom regeringen och Dansk Folkeparti överens om en 20-procentig minskning på fem år, och att licensen ersätts med en skatt.

I Sverige har den rödgröna regeringen varit oroad för utvecklingen där allt färre vill betala tv-avgiften frivilligt. För att rädda svensk public service har man därför föreslagit att den ska finansieras helt via skattesedeln, och alla måste betala oavsett om de tar del av innehållet eller inte.

För att förhindra att en ny regeringen stryper anslagen till public service-kanalerna föreslår även regeringen att tv-skatten läggs fast för en hel tillståndsperiod – åtta år.

Läs även: Regeringen vill tvinga alla att betala för SVT och SR via skattsedeln: ”När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag