Danska Legoland har öppnat – men i Sverige håller regeringen nöjesparkerna stängda

Foto: Herbert Shin CC SA BY 2.0/SVT
  • Måndag 22 jun 2020 2020-06-22
E-post 644

SVERIGE Svenska nöjesparker får inget undantag från regeln om förbud för folksamlingar på över 50 personer och kan inte öppna i sommar. Samtidigt har Legoland och andra danska nöjesparker kunnat öppna med vissa restriktioner.

De svenska nöjesparkerna fick beskedet från inrikesminister Mikael Damberg (S) under måndagen. Ett besked man fått vänta på i flera veckor.

– Regeringen har gjort en sammanlagd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt har förekommit inför sommaren, att det faktiskt får räcka. Och att vi har ett ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart i Sverige, säger Mikael Damberg till Sveriges Radio.

Från nöjesparkernas håll har man argumenterat för att man kan ordna så att besökarna hålls utspritt och att man minimerar risken för smittspridning genom avgränsningar och liknande.

Nöjesparkerna lyder under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att det i dagsläget inte tillåts fler än 50 personer på grund av pandemin.

Damberg får frågan om logiken i att nöjesparker behöver hålla sig till 50-gränsen medan exempelvis djurparker, som inte lyder under samma regler, kan ha öppet som vanligt.

– Därför att vi har en ordningslag som reglerar vissa typer av verksamheter, och det har det gjort under väldigt lång tid, och det är den lagen vi har ändrat och begränsat till 50, och vi ser just nu inför den här sommaren inga skäl till att förändra eller göra undantag från de reglerna nu säger Mikael Damberg.

Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och Allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag, men regeringens besked är att vi inte kommer att medge några undantag över sommaren, säger Mikael Damberg till SVT.

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag