Danska regeringen lanserar sitt ”gettopaket” – Hårdare straff i särskilda områden

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 26 feb 2018 2018-02-26
E-post 337

DANMARK Danska regeringen är på god väg att lansera sitt ”gettopaket” som omnämndes under statsministerns jultal. Paketet kommer innebära att polismästare kommer få införa särskilda straffzoner där brott som begås straffas mycket hårdare.

Inom en kort tid kommer den danska regeringen lansera sitt ”gettopaket” som statsminister Lars Løkke Rasmussen aviserade i sitt nyårstal. Paketet innehåller skärpta straff i särskilt utsatta bostadsområden med hög arbetslöshet, omfattande kriminalitet och där en stor del av befolkningen har utländsk bakgrund, uppger Sveriges Radio.

Några brott kommer få dubbelt så högt straff om det begås i ett särskilt område. Alla lagförslag har ännu inte arbetats igenom i folktetinget. Justitieminister Søren Pape Poulsen menar att det finns några typer av brott som bör straffas hårdare för att regeringen ska kunna bekämpa växande parallellsamhällen.

– Det kan vara vandalisering, stölder och hot som är orsaken. Det betyder att klubban faller extra hårt i de områdena, säger ministern till Berlingske.

Regeringen vill inte peka ut vilka områden som ska omfattas av den nya zonlagstiftningen. Enligt uppgifter till Berlingske ska enskilda polismästare få bestämma vilka områden som omfattas och när de nya zonerna börjar gälla.

Förslaget är en av flera inom områdena migration och integration som den danska regeringen jobbat med under senare tid.

LÄS ÄVEN: Dansk minister kan tänka sig placera människor som nekas asyl på en öde ö

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, Trine Bramsen, uppger till Berlingske att hon anser att tanken om förslaget om särskilda straffzoner verkat ”förnuftigt”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag