Danska regeringen skär ner kraftigt på public service

Foto: Wikipedia Creative Commons
  • Tisdag 13 mar 2018 2018-03-13
E-post 571

DANMARK Den danska regeringen kommer att införa sparkkrav på 16 till 18 procent för Danmarks Radio. Regeringspartiet och Danske Folkeparti har suttit i långa förhandlingar för att minska på public service ekonomiska möjligheter.

Danmarks regeringen tillkännager att de kommer att införa kraftiga nedskärningar för Danmarks Radio. Enligt uppgifter inifrån regeringsförhandlingar kommer public service-företaget få ett sparkrav på mellan 16 och 18 procent, uppger Skånska Dagbladet.

Nyheten kommer inte som en chock, redan 2016 presenterande den danska regeringen en ny mediepolitik som bland annat innebär sänkt licensavgift samt att Danmarks Radio ska begränsa sin produktion till en mer ”grundläggande public service”.

Kraven på att 16 till 18 procent besparingar är en kompromiss mellan regeringen och stöttepartiet Dansk Folkeparti. Regeringen vill införa besparingar på 12,5 procent samtidigt som Dansk Folkeparti ville gå ännu längre och införa besparingar på 25 procent.

– Vi har kommit långt, men går igenom de sista detaljerna, säger René Christensen, ekonomisk talesperson för Dansk Folkeparti, till Børsen.

Debatten om Public Service förs i flera olika Europeiska länder. Schweiz höll under den 4 mars en folkomröstning om huruvida man skulle avskaffa public service eller inte.

Efter resultatet hade kommit in röstade 71,6 procent av Schweiz befolkning för att behålla public service.

LÄS ÄVEN: Schweiz folkomröstar om att lägga ner public service

Borde Sverige göra som Danmark och minska på pengarna till public service?
1423 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag