Danska toppolitikerns öppna brev till syriska migranter: ”Dags att åka hem igen”

Inger Støjberg. Bild: Heb/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 4 maj 2021 2021-05-04
E-post 8104

Den danska toppolitikern Inger Støjberg, som tidigare varit landets migrationsminister, skriver i ett öppet brev att det är dags att migranter från Syrien lämnar Danmark och åker hem till Syrien. ”Kära syriska flyktingar, nu är det dags att åka hem igen” inleder Støjberg brevet, som publicerats på hennes Facebook.

”Nu har tiden kommit för dig att börja din resa hem. Hem för att bygga upp Syrien igen. Det var överenskommelsen – som du har en moralisk skyldighet att uppfylla. Utan invändningar och utan frågor, men med tacksamhet till det danska folket” skriver Støjberg och fortsätter:

”När ni kom till Danmark sa vi tydligt till er att vi förväntade oss att ni skulle bosätta er under danska regler och klara er själva när ni var här. Men få av er har levt upp till det. Annars har vi gjort allt vi kan för att hjälpa er så gott som möjligt. Du har fått danska lektioner, fått vägledning och utbildning. Vi har tecknat trepartsavtal och gjort nya arrangemang för er. Vi har med andra ord hjälpt er enligt konstens alla regler.”

Åbent brev til syriske flygtninge

Kære syriske flygtninge

Nu er det tid til at rejse hjem igen.

Jeg var…

Publicerat av Inger Støjberg Torsdag 29 april 2021

Läs även: Dansk minister: Ramadan kan vara farligt för samhället – muslimer bör ta ledigt

Inger Støjberg var tidigare politiker för det liberala danska partiet Venstre och har haft flera ministerposter i danska regeringar. Mellan 2009 och 2010 var hon jämställdhetsminister, mellan 2010 och 2011 arbetsmarknadsminister och mellan 2015 och 2019 bostads- migrations- och integrationsminister.

I februari 2021 röstade folketinget, med röstsiffrorna 141 mot 30, för ett riksrättsåtal mot Støjberg för misstänkt olagliga beslut om att separera migrantbarn från sina föräldrar under sin tid som migrationspolitiker.

En majoritet av Venstres ledamöter röstade för riksrättsåtal, och Støjberg lämnade partiet för att bli politisk vilde i Folketinget, där hon suttit sedan 2001.

Läs även: Danmarks immigrationsminister: ”Lär dig språket eller betala din egen tolk”

Läs även: Krav på handskakning för danskt medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag