Danskt kärnvapenhot blir även hot mot Sverige

Även Sverige skulle påverkas om den ryske ambassadörens hot mot Danmark blir verklighet. Bilden är ett fotomontage. / Nyheter Idag
  • Tisdag 24 mar 2015 2015-03-24
E-post 119

DANMARK Den ryske ambassadören i Danmark har förklarat att Danmark blir ett mål för Rysslands kärnvapenrobotar om landet ansluter sig till Natos robotförsvar. Det är ett hot som, om det verkställs, även skulle drabba Sverige extremt hårt.

I fredags kunde Jyllands-Postens läsare ta del av ett debattinlägg författat av den ryske ambassadören i Danmark, Michail Vanin. I brevet förklarar Vanin att Danmark kan utsättas för ett kärnvapenangrepp om landet överväger att ansluta sig till Natos robotförsvar.

– Jag tror inte att danskarna till fullo förstår konsekvenserna av vad som händer om Danmark går med i det USA-ledda robotförsvaret. Om detta händer, blir danska örlogsfartyg mål för ryska kärnvapenrobotar, skrev den ryske ambassadören.

Reaktionerna lät självfallet inte vänta på sig. Både politiker och privatpersoner har häftigt fördömt det ryska hotbrevet.
Företrädare från de flesta större partierna i Danmark har uttryckt både bestörtning och oro, men även ilska.

– Vi kan bara tolka uttalandena som ett led i Putins aggressioner mot Europa, sa Konservative Folkepartis utrikespolitiske talesperson, Lars Barfoed, till Berlingske Nyhedsbureau.

Även talespersonen för utrikespolitiska frågor i Socialistiskt Folkeparti har uttalat sig kritiskt om brevet, och ifrågasätter även den ryske ambassadörens analys av relationen mellan väst och öst.

– Det är en galen uppfattning att Danmark skulle vara ett mål för ryska robotar. Hans åsikt är baserad på premissen att om det skulle utbryta krig så skulle Danmark som medlem i Nato fortfarande vara ett mål, förklarar Holger K Nielsen för Jyllans-Posten.

Anfall mot Danmark blir ett anfall mot Sverige

Som Nyheter Idag tidigare berättat planerade aldrig Sovjetunionen för ett långt och utdraget konventionellt krig, utan det var med massförstörelsevapen som en väpnad konflikt med väst skulle utkämpas.

I ett sådant scenario, applicerat på dagens situation och förhållande, skulle Danmark antagligen bli just ett mål för ryska kärnvapen om det nya kalla kriget tillåts accelerera.

Om de ryska örlogsfartygen i Baltijsk och Kronstadt behöver bryta ut ur östersjöområdet måste de passera flaskhalsen som utgörs av Öresund.

Även om man får hoppas att ett kärnvapenanfall är högst osannolikt, är det minst lika osannolikt att den ryska östersjöflottan skulle försöka passera mellan Köpenhamn och Malmö utan att ha bekämpat både luft-, mark- och sjömål innan. En sådan operation skulle kunna ta sig i form av anfall med termobariska bomber mot i första hand de danska örlogsbaserna i Köpenhamn och i Lammefjorden norr om Holbæk. Vid ett anfall mot Sverige skulle Rysslands västra militärområde också kunna slå mot Karlskrona.

Även om Sverige inte skulle dras in i en väpnad konflikt direkt, skulle vi även här påverkas indirekt av vad som händer på kontinenten. Ett kärnvapenanfall mot någon av de danska hamnarna skulle leda till tusentals dödsoffer även på andra sidan sundet, då väder och vind kan föra med sig radioaktivt nedfall långt in över södra och mellersta Sverige.

Trots att det ryska kärnvapenhotet mot Danmark även blir ett hot mot Sverige, har regeringen valt att ännu inte uttala sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag