Därför är det viktigt att berätta när invandrare begår brott

Polisen spärrar av ett område i Tensta efter att två män blivit skjutna, varav en dog. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 jul 2016 2016-07-11
E-post

BLOGG Sexuella ofredanden, våldtäkter, bilbränder och rånet på Power Meet. Det har några av nyheterna kommit att handla om de senaste veckorna och de har alla en sak gemensamt, de skapar en debatt om invandrares brottslighet. En del menar att om man går ut med för mycket information underblåser man rasism, jag menar tvärtom.

Jag närvarade under ett seminarie i Almedalen där Daniel Poohl från stiftelsen Expo berättade om så kallade alternativmedier. Eller rättare sagt, sajter som han menar är högerpopulistiska eller högerextrema. Den mest kända sajten är förstås Avpixlat, men även Exponerat och Fria Tider ingår normalt i denna skara när ämnet diskuteras. Vad gäller Nyheter Idag är den här sajten ett ”gränsfall” enligt Poohl.

Och så är det kanske, jag har mött många som har svårt att placera Nyheter Idag. Å ena sidan har vi inga problem med att berätta om exempelvis invandrares brottslighet, men jag vill nog påstå att vi är lika noga med att undersöka felaktigheter som sprids i sociala medier där invandrare eller muslimer oförtjänt får skulden för uppmärksammade brott. För många redaktioner är det ett känsligt ämne och det är säkert inte helt lätt alltid att veta när man ska gå ut med all information eller inte.

När det kommer till individnivå, alltså när en enskild person kan pekas ut direkt eller indirekt, bör man ta extra hänsyn. Det har att göra med de pressetiska reglerna och där fungerar Nyheter Idag precis som vilken publicist som helst. Men höjer vi blicken skiljer vi oss en aning från det som normalt anses vara ”etablerad” media, vi har ett visst fokus runt frågor som kan kopplas till invandring, integration men även brottslighet.

Men vad är det vi egentligen vill? Den frågan ställde Daniel Poohl till mig och jag har gått och funderat på det där. Vill jag måla ut invandrare som onda och hemska? Nej, självklart inte. Vill jag profitera på en invandringskritisk opinion? Ja, i någon mån kan man förstås säga det. Men det är inte heller riktigt så enkelt, om det bara var pengar som styrde skulle jag tjäna betydligt mer flis på att helt enkelt vara mer grov både i nyhetsvärdering och i hur man berättar om saker.

Det är något annat som gör att vi berättar om de saker som står att läsa på Nyheter Idag. Såhär, det finns ett värde i att belysa vissa frågor utan att för den skull vara ideologiskt driven eller nödvändigtvis pracka på folk en specifik åsikt. Det handlar om något så enkelt som att det går inte lösa ett problem om man inte förstår problemet.

Om inte medier kan berätta hur saker förhåller sig, då blir det i princip omöjligt för beslutsfattare att agera. Varför kommer det människor som tigger till Sverige? Beror det bara på öppna gränser? Nej, så enkelt kan det inte vara – vi har ju haft öppna gränser under lång tid till ett stort antal länder utan att det kom tiggare. Det är tvunget att borra djupare för att förstå vad det beror på.

Förstår man inte problemet kan folk tro att lösningen är att stänga gränserna. Det skulle förvisso säkert stänga ute tiggare, men samtidigt vara en synnerligen trubbig åtgärd mot ett specifikt problem.

Likadant med bilbränder, beror det på att ungdomar är uttråkade? Nej, då skulle bilar brinna lite överallt i Sverige. Beror det på att ungdomarna är invandrare eller har invandrade föräldrar? Nej, det kan inte heller vara en rimlig förklaring. Invandrare finns i princip överallt i samhället, men det är i specifika delar av samhället det börjar brinna, de så kallade utanförskapsområdena. Även om man tänker sig att vi preciserar det till människor från bara mellanöstern kommer det fortfarande inte ge svar på varför bilarna brinner.

Vi kan fortsätta resonemanget. Det är uppenbart att det finns killar i Sverige som tycker det är okej att tafsa och kanske till och med våldta unga tjejer, det har vi förstått av rapporteringen från olika festivaler. Mycket tyder på att killarna kommer från andra länder, även om frågan förstås är känslig och rykten snabbt sprids. Men det är fortfarande en liten andel av alla invandrare i Sverige som skulle göra sådana övergrepp.

Ska vi förbjuda killar generellt från att besöka festivaler? Nej, det vore också en synnerligt trubbig åtgärd mot ett specifikt problem. Ska vi dela upp publiken mellan könen för att undvika tafsande? Det är också en trubbig åtgärd som bestraffar i princip samtliga utom det lilla antal som förstör.

Jag har inte svaren på hur man löser dessa problem. Men två saker är värt att poängtera. Det kanske viktigaste är att brottslighet är en av de saker som mest av allt inskränker individers frihet. Av samma anledning engagerar det läsare och det har i alla tider varit hett nyhetsstoff av samma anledning. Oavsett vem som utför brotten kommer det alltid ha ett högt nyhetsvärde att rapportera så mycket som möjligt om detta, oavsett vem förövaren eller brottsoffret är.

Den andra aspekten är att när det kommer till invandrares brottslighet är många gånger de som drabbas av dessa brott också invandrare. Det är inte en konflikt som står mellan infödda och de som invandrat, det är en konflikt som står mellan laglydiga och de som ställer till med problem.

När bilar brinner i utanförskapsområdena är det inte folket på Södermalm som drabbas. Det är antagligen den invandrare som har ett jobb att åka till, men som inte kommer iväg dagen efter för att bilen är ett utbränt vrak. Det har till och med blivit ett mönster i vissa områden, så fort människor börjar tjäna pengar flyttar de därifrån. De kriminella elementen vinner och brottsligheten i området förstärks.

Detta har allt som oftast bemötts av medier med en försiktighet. De vill inte bidra till att måla ut områden som hemska och då har de blivit än mer försiktiga med att berätta vad som händer. Men det menar jag är fel, det förstärker en negativ spiral. Om någon polis någonstans skulle råka säga för mycket bryter det av så pass mot den mediala bilden att det blir en mindre skandal, detta trots att inget osant har sagts. Istället blir folk tysta utåt sett och mindre nogräknade sajter kan äga hela debatten om dessa samhällsproblem.

Och de som sviks är människorna som bor i de här områdena. Inte bara det, förtroendet för etablerad media sjunker och det förstärker bilden av en ljugande elit som struntar i folket. Kanske finns det till slut även en liten sanning i det påståendet.

Därför tror jag det är viktigt att våga berätta som det är. Det finns många sura äpplen där ute som både journalister, politiker och andra måste tugga i sig. Men det är det värt. Dess bättre man förstår nya samhällsproblem, dess enklare blir det också att göra något åt det. Och lyckas man i framtiden kraftigt minska bilbränder, sexövergrepp eller kanske till och med tiggeri, då tror jag mycket av den hätska retoriken kommer avta. Bilden av invandrare kommer bli bättre och den där integrationen alla politiker talar om kanske en dag kan bli verklighet.

Där någonstans tror jag det behövs en djävulens advokat, någon som vågar spela den ”onda” rollen, utan att för den skull spåra iväg i konspirationer eller ideologiskt motiverade föreställningar om hur människor från andra delar av världen minsann är innerst inne.

I någon mening kan man säga att som svar på Daniels fråga vill jag inte ge ideologiskt övertygade rasister rätt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag