Därför är Karl Bertil Jonsson ingen socialist och julen är liberalkonservativ

Karl Bertil Jonsson och hans pappa på julafton. Foto: Faksimil ur filmen
  • Onsdag 24 Dec 2014 2014-12-24
E-post 212

LEDARE Trodde du att Karl-Bertil Jonsson var socialist? Knappast! Att hjälpa människor på egen hand är det mest liberala, eller för den delen konservativa, man kan göra. Hela julen har en anda av liberala och konservativa idéer, låt mig berätta hur det hänger ihop.

Julen bygger på traditioner och att man umgås med familj och vänner. Det kan inte bli mer konservativt än så och det är också så svensken vill ha det. Det finns något värdefullt i att låta traditioner, seder och bruk gå i arv – generation efter generation. Förvisso finns det säkert en och annan genusvetare som granskar julskinkan med normkritiska glasögon, men vi andra är förhållandevis avslappnade inför den övning vi kallar julafton.

Till traditionen hör att kolla på Kalle Anka, förvisso något bortklippt i den statliga censurens tjänst, men bortsett från det känner vi igen oss. Den kanske mest omdebatterade filmen som går den här dagen på året handlar om Karl Bertil Jonssons julafton. Du kanske tror att Karl Bertil Jonsson var en socialist som ville hjälpa de sämre ställda? Nej, det var han inte trots att Blondinbella tidigare kallat honom ”dåtidens AFA”.

Om Karl Bertil vore en socialist hade han krävt att staten skulle ingripa med byråkrater och fogdar. De skulle i sin tur ha en stor kostsam julmyndighet som i samverkan med skatteverket gick igenom hur mycket var och en av samhällets medborgare tjänat. Utifrån dessa siffror skulle en medianinkomst räknas fram varpå en fördelningspolitisk ekvation skulle styra hur mycket man tar från de rika och sedan ger till de fattiga.

Den operativa biten, alltså att lämna ut julklappar och gåvor till de som är mer behövande, hade såklart inte tjänstemännen kunna utföra på egen hand. Det är de för fina för. Det uppdraget skulle således gå till sociala myndigheter som med en mindre armé av batikhäxor från rödaste södertörn tog sig an uppdraget. Möjligen i samarbete med LO för att garantera att den röda fanan med dess ideologiska idéer svärtar ner denna högtid.

Men det var inte så Karl Bertil ville lösa uppgiften om att hjälpa de fattiga och eländiga på samhällets botten. Nej, han tog istället tag i saken själv och sorterade undan paket som ingen ändå ville ha, baserat på folks inkomster. Detta helt utan att klaga och gnälla offentligt några månader senare på första maj. Det är just det där som är liberalt, om än i lagens mening stöld, att man tar eget initiativ. Att individen kan göra en skillnad och att det krävs inte ett helt samhälle med myndigheter och statliga verk för att dela ut en julklapp till en ensam stackare.

Vad lär vi oss då av detta? Jo har du en julklapp över, eller något annat som du inte behöver, knata då ner till närmsta härbärge där det finns bättre behövande människor.

Ingen stat eller förbudssocialist kan hindra dig från det.

God Jul!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag