Därför flirtar Expressens ledarskribenter med Sverigedemokraterna

Katten på bilden har inget med bråket att göra. Bilden är ett montage. Foto: CC Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Tisdag 2 jun 2015 2015-06-02
E-post 359

LEDARE Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson går till attack mot Expressens Anna Dahlberg efter att den senare skrivit om ”obekväma sanningsägare” som inte får tillräckligt medialt utrymme. Dahlberg anklagas bland annat för att bära foliehatt och Nyheter Idag ger nu en förklaring till vad bråket egentligen handlar om.

Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson går till rasande attack mot Expressens Anna Dahlberg. Nyheter Idag har tidigare rapporterat om Pettersson, bland annat då hon kände sig träffad när moderaternas Hanif Bali twittrade om ”batikhäxor”. Nu är Pettersson återigen i hetluften och anklagar nu Dahlberg för att bära foliehatt.

Så försöker Anna Dahlberg bryta med ”PK-normen”

Anna Dahlberg är känd för att tidigare skrivit ledarartikeln ”Rösta nej till hatet” som publicerades valdagen 2010. Artikeln blev mycket uppmärksammad då den handlade om en sak, att inte rösta på ”fel” parti i riksdagsvalet.

”Den som lägger sin röst på Sverigedemokraterna röstar därför på en människosyn som gör skillnad på människor och människor. Han eller hon röstar också på ett parti utan lösningar på de problem man pekar ut”, skrev Dahlberg samma dag som Sverigedemokraterna röstades in i riksdagen.

Vidare konstaterade då Dahlberg ”att det finns problem med det svenska flyktingmottagandet får inte skymma den stora bilden av invandringen som en välsignelse för Sverige”.

Efter att Sverige, som Dahlberg uttrycker det, blivit ”välsignat” med än mer invandring har även Sverigedemokraternas väljarstöd börjat närma sig 20 procent. Nu försöker Dahlberg istället att blidka den invandringskritiska opinionen och skriver i en ledare att vi borde lyssna mer på  vad hon kallar obekväma sanningssägare och tar upp exempel som Per Gudmundson, Magnus Ranstorp och Tino Sanandaji.

Det gemensamma med Dahlbergs tre exempel av opinionsbildare är att de, om inte helt så åtminstone delvis, bekräftar den bild av invandringen till Sverige som Sverigedemokraterna i stort gått till val på. Man skulle kunna säga att Dahlberg lite opportunistiskt har ändrat uppfattning och numera bekräftar den världsbild Sverigedemokraterna har. Jag har själv varit medlem i Sverigedemokraterna, jag känner till partiet och dess väljare mycket väl och Dahlbergs retorik om obekväma sanningssägare skulle kunna vara min egen.

Karin Pettersson är vansinnig på Dahlberg

Anna Dahlbergs öppna flirtande med sådana som mig retar upp Karin Pettersson på Aftonbladet som i sin tur går till motattack i en ledare där hon konstaterar att ”tokhögern är inga oberoende experter”. Pettersson invänder mot Dahlbergs resonemang om att man borde lyssna på debattörer, forskare och experter som berättar om de samhällsproblem som Sverigedemokraterna gjort till valfråga.

Men det är egentligen inte Sanandaji, Gudmundson eller Ranstorp som Pettersson är arg på. Det Pettersson är livrädd för är att Expressen, med dess ledarsida, i förlängningen försöker öppna upp för ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Ett sådant samarbete skulle ta knäcken på Socialdemokratin en gång för alla och det är både Dahlberg och Pettersson mycket väl medvetna om.

Det är en del i en större trend. Det är inte bara Dahlberg som ändrat retorik om frågor som ligger Sverigedemokraterna nära, även Expressens Ann-Charlotte Marteus försöker sälja in sig stenhårt hos SD-sympatisörer. Även i skymundan sker allt fler vänskapliga inviter mellan tunga profiler inom Alliansen och deras respektive partners i Sverigedemokraterna. Tyvärr kan jag inte berätta om allt snaskigt skvaller på den fronten då jag lovat mina uppgiftslämnare att jag ska vara tyst.

Jag tror Pettersson har börjat förstå varför Moderaterna gör utspel om frågor som rör tiggeri. Det handlar inte om att sno väljare från Sverigedemokraterna, tvärtom – de utspelen stärker ju bara SD som redan äger frågan sedan länge. Det handlar om att slipa ner tröskeln för ett samarbete och att göra SD-åsikter ”normala”.

Repliken från Pettersson till Dahlberg bygger således på att den senare har skaffat sig en foliehatt. Det vill säga att Dahlberg har börjat tro på konspirationsteorier. Men jag tror inte det handlar om konspirationsteorier, jag tror snarare det handlar om att Dahlberg helt enkelt har gått och blivit SD-sympatisör.

I vart fall vet jag en sak. Det är inte bara i skymundan som Alliansen bygger broar med SD. Det sker nu öppet på Expressens ledarsidor.

Jag hade också varit arg om jag var Pettersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag