Därför kallade jag Resumés redaktion för ”horungar”

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Lördag 10 feb 2018 2018-02-10
E-post 251

BLOGG I en lång intervju med magasinet Filter kallade jag Resumés redaktion för ”horungar” när jag satt och slängde käft med Filter-reportern Christopher Friman. Detta citerades i Filter och sedan uppmärksammar Resumé-redaktören Johan Såthe det hela i sin fredagskrönika. Därför rensar jag nu luften litegrann.

Annonsen från LG

Den 29:e november 2016 publicerar Resumé en artikel med rubrik ”LG: Så hamnade vår annons hos Nyheter Idag”. Någon hade uppmärksammat Resumé på att LG annonserar på Nyheter Idag som i sin tur har ”hetsande vinklar mot etablerade medier”.

”I torsdags förra veckan körde elektronikmärket LG en stor take-over på sajten för att marknadsföra deras senaste tv-apparat. Resumé blev uppmärksammade på tilltaget och hörde därför av sig till bolaget med frågor om varför de valde att exponera sig hos Nyheter Idag”, skriver Resumé i den artikeln.

Och ja, visst försvann premium-annonserna efter att Resumé ställt frågor. Vi förlorade kanske 20-25 000 kronor på det. Per månad. Någon dag senare dyker exakt samma annonskampanj upp på systertidningen Expressen. Via samma annonsnätverk som jag hade.

Som om inte det vore nog, i samma Resumé-artikel poängteras att jag inte deklarerar inkomst. Det är en korrekt iakttagelse, utan annonsörer är det svårt att gå med vinst.

”För oss som bevakar medie- och kommunikationsbranschen är det en nyhet om etablerade företag och varumärken börjar annonsera på ’alternativa’ och högerextrema nyhetssajter”, kommenterade Såthe saken i ett senare blogginlägg.

Såthe i klartext: Hoppas att stora varumärken inte annonserar hos Nyheter Idag

När annonser från LG försvann valde jag att vara tyst. Det är ingen strid jag kan vinna, om jag säger så. Bara att hoppas att inte fler annonsörer hoppar av, tänkte jag.

Men Fria Tider valde att uppmärksamma saken med sedvanlig Fria Tider-vinkel. Jag avböjde att kommentera saken för Fria Tider.

Oavsett kommenterades saken av Resumé-redaktören Johan Såthe som kritiserade Fria Tider och drog med Nyheter Idag och andra sajter i bara farten. Han skriver då att sajter som bland annat Nyheter Idag ”ljuger och sprider desinformation”.

Sedan fortsätter det.

”Jag hoppas att 2017 inte blir året när stora och seriösa annonsörer och varumärken väljer att annonsera på ”alternativa medier” som Avpixlat, Nyheter Idag eller Fria Tider. Jag tror att det är osannolikt. Men vi lever i tider när det osannolika inträffar allt oftare”.

Artikeln om DN och Kungsträdgården

När jag publicerade min artikel om att DN mörkat omfattande sexövergrepp i Kungsträdgården fick jag inte helt oväntat hela mediesverige på mig. SVT gjorde allt för att krishantera åt DN när de tog upp ämnet. Tre personer i en morgonsoffa var eniga i att jag publicerat en konspirationsteori utan några belägg.

Givetvis var jag inte inbjuden för att få en chans att bemöta eller svara på frågor om min artikel.

Och Resumé var givetvis en av medierna som ägnade saken uppmärksamhet, där DN får försvara sig. Och det var inte bara en artikel i ämnet. Men själv blev jag aldrig kontaktad med några frågor, trots att hela medieståhejet började med mitt avslöjande.

Jag gjorde ett experiment och ringde till Resumé för att se hur intresset var för det material jag hade. Det blev ett kort samtal. Istället fick jag vända mig till norska branschmediet Journalisten.no som faktiskt gick igenom allt material och som sedan konstaterade att allt jag skrev i mitt avslöjande var korrekt.

Sedan blev det såklart knäpptyst i svenska medier om den saken. Ja förutom om DN:s eget spinn om att det istället var polisen som mörkat, vilket är det grövsta fallet av fabricerade Fake News jag sett hittills i Sverige. Jag kommer säkert återkomma till det längre fram.

Såthe reagerar på att jag kallar dem ”horungar”

”Mitt intryck är att Chang Frick känner sig djupt orättvist behandlad av de etablerade medierna”, skriver Såthe efter att ha läst en lång intervju i magasinet Filter där jag kallar Resumé-redationen för ”horungar”.

Vidare konstaterar han att ”skriver man bara om att det är problem med integrationen så blir det sammanlagda intrycket att det är nog är så. Syftet med journalistiken tycks ofta vara att bevisa och driva en tes man har, inte att sakligt berätta om en nyhet”.

Såthe poängterar även att det är skillnad på Nyheter Idag och andra ”alternativmedier” som många gånger är högerextrema. Det är inte riktigt lika hårda ord om Nyheter Idag som det varit tidigare. För första gången skriver Såthe även några positiva rader om mig, även om jag kanske inte håller med om sista raden.

”Men urvalet och vinklingen av materialet gör Nyheter till en högerpopulistisk sajt, till skillnad från trovärdig journalistik”, avslutar Såthe.

Jag menar att urval och vinkling inte alls påverkar trovärdighet hur högerpopulistisk, eller för den delen vänsterpopulistisk, man än är. Det är de torra påståendena i en text som ska vara korrekta. Är det så att vi påstår något felaktigt, eller brustit i vårt nyhetsarbete, då lyssnar jag givetvis och tar till mig av det.

I övrigt är inte min självbild att jag driver en tes om att det är problem med integration. Dels finns det gott om fakta som visar att det är stora problem med integrationen i Sverige och dels bodde jag fram till nyligen i ”no go-zonen” Hallunda. Där har jag tappat räkningen på alla bilbränder, biljakter och andra oroligheter som mer eller mindre utspelats utanför fönstret.

Och bara några veckor innan jag flyttade till Bålsta, ja då sköts en ung man ihjäl precis bakom huset, ungefär vid den cykelvägen där jag brukar gå med barnvagnen.

Nåväl, det är förstås välkommet att Såthe numer har en trevligare ton när han beskriver Nyheter Idag. Nu används inte ordet ”högerextrem” längre om oss, utan istället ”högerpopulister”.

Jag ska inte vara sämre. Jag kan jämka mig och istället hädanefter kalla Resumé-redaktionen för ”Södermalmspopulister”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag