Därför låter polisen Extinction Rebellion blockera trafiken: ”Grundlagsskyddat”

Demonstration i centrala Stockholm Foto: Extinction Rebellion Pressbild
  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post 2598

STOCKHOLM Den autonoma klimatrörelsen Extinction Rebellion – som klimatprofilen Greta Thunberg tidigare demonstrerat med – blockerade på fredagsmorgonen trafiken på två broar i centrala Stockholm. Polisen var på plats men lät blockaden fortsätta. – Det är grundlagsskyddat att man ska få uttrycka sina åsikter, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Vasabron och Norrbro i centrala Stockholm blockerades på fredagsmorgonen av ett enligt Aftonbladet 80-tal medlemmar i Extinction Rebellion utrustade med banderoller. Varken bussar eller bilar släpptes fram och lokaltrafiken fick lägga om sin rutt.

I ett pressmeddelande berättar den radikala rörelsen själv om sin aktion. Man skriver att man under 48 timmar kommer sätta upp blockader ”för att orsaka störningar och oreda i stan.”

”Aktionerna är visuella och fantasirika” och ska ge en ”festlig atmosfär” menar man enligt pressmeddelandet. Bland annat arrangeras en parad där barn klär ut sig till insekter.

Polisen är på plats vid blockaderna.

– Vi har klassat det som en allmän sammankomst. Vår ambition är att underlätta för dem att uttrycka sina åsikter, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson, till Nyheter Idag.

– De släpper fram blåljustrafik. Men det är svårt för vanlig trafik att komma fram, säger han.

Vid Vasabron har polisen börjat att bryta upp den ena gruppen.

– Det är alldeles för mycket folk på Vasabron och där har vi börjat att lösa upp folksamlingen.

Men de blockerar alltså broarna?

– Ja.

Varför griper ni dem inte? Kör bort dem. De blockerar ju för andra människor.

– Vi jobbar inte så. I första hand så anvisar vi dem till en annan plats. Det är grundlagsskyddat att man ska få uttrycka sina åsikter.

– Vi jobbar med dialog med den här organisationen.

– Vi är beredda att bli gripna av polisen, säger Extinction Rebellions talesperson Göran Boardy till DN.

Extinction Rebellion är en rörelse som uppmanar till civil olydnad och som har kopplingar till klimatprofilen Greta Thunberg. Thunberg talade vid det event där rörelsen bildades, ”Declaration of Rebellion” på Parliament Square i London den 31 oktober 2018.

– Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja idag. Så till alla er därute, det är dags för civil olydnad, det är dags att göra uppror (time to rebel), sade Greta Thunberg.

Thunberg har senare även deltagit i aktioner och en vägblockad som Extinction Rebellion i Sverige har arrangerat. Något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

Extinction Rebellion säger sig förespråka ickevåld för att det är det bästa sättet att uppnå resultat. Däremot fördömer man inte kategoriskt våldsanvändande av andra organisationer.

Det är en autonom rörelse och skriver på sin hemsida att man vill uppmuntra ett uppror i Sverige som inbegriper civil olydnad av både ”lägre risk” samt ”handlingar med högre risk”.

Vad handlingarna med ”högre risk” är utvecklas inte.

”Att stötta och uppmuntra ett medborgaruppror i Sverige (på cirka 350 000 personer) som innefattar handlingar av civil olydnad med lägre risk samt handlingar med högre risk som utförs av vissa frivilliga, med andra som är villiga att stötta dem”, skriver rörelsen.

Stöd Nyheter Idag

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag