Därför rasar Shanghaibörsen: ”Kan gå ner 10-15 procent till”

Shanhaibörsens utveckling de senaste åren. Det finns fortfarande stor fallhöjd. Foto: Faksimil Bloomberg.com
  • Tisdag 25 aug 2015 2015-08-25
E-post 19

VÄRLDEN Det råder en stor osäkerhet på världens börser och de flesta investerares blickar är riktade mot Shanghaibörsen i Kina som rasat kraftigt i värde. Nyheter Idag har talat med Jakob Lindström, före detta aktiemarknadsreporter på Bloomberg News. – Shanghaibörsen har gått upp alldeles för mycket, säger han.

Internationell media har rapporterat att aktiemarknaderna är kraftigt volatila, det vill säga att de är osäkra och svänger kraftigt. Framför allt har Shanghaibörsen tappat stort i värde på mycket kort tid, något som fått spridningseffekter till börser i andra länder. Nyheter Idag har talat med Jakob Lindström, före detta aktiemarknadsreporter på Bloomberg News, som följer utvecklingen noga.

Råvaror och värderingar driver nedgången

Under måndagen backade Stockholmsbörsen med fler procent, men under tisdagsförmiddagen återhämtade den sig. Det är ett typiskt beteende på en volatil marknad. En av faktorerna som påverkar Stockholmsbörsen är framför allt råvarupriser, något som påverkar exempelvis värderingen för gruvbolag.

– Råvarupriserna har sjunkit ganska dramatiskt och det återspeglar en pessimism hos investerare vad gäller efterfrågan från Kina. Det är det som driver fallet i råvarupriserna. Kina är den stora köparen av många råvaror.

Men det handlar inte bara om råvaror. Tittar man på Shanghaibörsens utveckling de senaste åren syns en kraft värdeökning sedan sommaren 2014 och Lindström menar att den kinesiska börsen har blivit alldeles för högt värderad. Sett mot detta är det inte konstigt att vi ser en justering nedåt.

– Det andra är värderingar. Shanghaibörsen har gått upp alldeles för mycket, den ligger på en värderingsnivå som inte har täckning i fundamenta givet att konjunkturen mattas av. Kina blir, förvisso från en låg nivå, en mer och mer mogen ekonomi. Man kan inte växa med åtta till tio procent om året, man måste ner till kanske fem eller sex procent. Och då har det ändå funnits en massa luft i siffrorna.

– Sen ska man inte underskatta att många investerare har klarat sig väldigt bra i Kina, inklusive amatörinvesterare. De märker ett inbromsande av konjunkturen först, då plockar de ut sina pengar.

Börsen kan fortsätta rasa i Kina

Lindström menar att vi kan fortsätta vänta oss ett ras på Shanghaibörsen i Kina och att det kan bli så mycket som tio till femton procent ytterligare innan det planar ut. Han tror även att vi kan vänta oss en spridning av raset till börser i USA.

– Framför allt är det Shanghai Composite som kan gå ner ytterligare tio till femton procent. Sen kan vi lätt tappa ytterligare en tio procent i USA, varnar han.

Intervjun med Lindström var genomförd sent på måndagskvällen. Under tisdagskvällen rapporterar Dagens Industri att Asienbörserna fortsätter falla och Shanghai Composite har gått ner med sju procent på tisdagsmorgonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag