Därför rusar Vänsterpartiet i opinionen: ”Under Löfven är det socialkonservativt”

Rebar Alnazar i Almedalen 2014. I bakgrunden Vänsterpartiet. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 31 aug 2016 2016-08-31
E-post 102

GÖTEBORG Nyligen kunde Nyheter Idag/Sentio visa att Vänsterpartiet går mycket starkt framåt i svensk opinion. Det beror på att många Socialdemokrater nu överger sitt parti efter att regeringen Löfven klubbat igenom en av Europas hårdaste asyllagstiftningar, menar Rebar Alnazar som nu lämnar Socialdemokraterna till förmån för Vänsterpartiet.

Många har mött honom i Almedalen när han försöker värva månadsgivare till UNHCR. Med ett brett leende och på bred göteborgsdialekt har han fått många att skriva upp sig. Och fram till nyligen var Rebar Alnazar, boende i Göteborgsförorten Angered, engagerad i både SSU och moderpartiet Socialdemokraterna. Men det engagemanget har nu tagit stopp, berättar han själv i en debattartikel publicerad på vänstertidningen ETC.

– Jag gick med i SSU när jag var 18, förklarar Rebar för Nyheter Idag.

Idag är han 24 år gammal. Det som lockade honom till Socialdemokraterna var partiprogrammet. Där stod att partiet vill ha ett antirasistiskt klasslöst samhälle som var totalt jämlikt. Även att sossarna var antikapitalister, lockade honom. Men sen började saker kännas obekvämt, förklarar han.

– När Juholt kuppades bort kände jag mig sviken.

Det som till slut fick droppen att rinna över bägaren var Socialdemokraternas svängning i asylpolitiken. Numera är gränskontroller och en av Europas tuffaste invandringspolitik en realitet i Sverige, något som var helt otänkbart att Socialdemokraterna skulle driva igenom när Rebar gick med i partiet.

Tänker gå med i Vänsterpartiet

I sin debattartikel i ETC förklarar Rebar att han, tillsammans med likasinnade kamrater inom Socialdemokraterna, tänker gå över till Vänsterpartiet och fortsätta sitt politiska engagemang för ett klasslöst samhälle. Beskedet om att lämna för Vänsterpartiet har mötts med positiva reaktioner, berättar han. Samtidigt är hans dom över Socialdemokraterna inte nådig efter omsvängningen i asylpolitiken.

Han tror att Socialdemokraterna stänger gränsen för att locka tillbaka väljare från framför allt Sverigedemokraterna och i ett bredare perspektiv, att kunna vinna nästa val.

– Det som är det farliga med partiet just nu, eller som har varit under lång tid. Under Joholts tid var det socialistiskt. Under Löfvén är det socialkonservativt. Imorgon kanske det är konservativt. I övermorgon kanske det blir flumliberalt.

I senaste opinionsmätningen från Nyheter Idag/Sentio, för augusti månad, går Vänsterpartiet starkt framåt. I juni månad i år noterade Vänsterpartiet 6,9 procent. Två månader senare och en betydligt hårdare asyllagstiftning som klubbades igenom den 21 juni, noterar Vänsterpartiet en uppgång med hela fyra procentenheter till otroliga 10,9 procent. Det är en ökning som med råge ligger utanför den statistiska felmarginalen.

Rebar är helt övertygad om att den starka uppgången för Vänsterpartiet beror på Socialdemokraternas omsvängning i migrationspolitiken.

– När Socialdemokratin blir ideologilös och släpper socialismen och fokuserar på att vinna val istället för att fokusera på att förändra samhället, då dras folk till vänstern. Vänstern är vad folk trodde att Socialdemokraterna var, alltså de som gått över till vänstern. Jag tror att det är många sossar som gått över till vänstern helt enkelt. Många har röstat på sossarna och inser att det här partiet är inte vad de trodde att det var.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag