”Darko” om attackerna mot Gab: ”Hycklande och all-in hysteri”

Bild: Faksimil Twitter/Wikimedia commons
  • Tisdag 6 Nov 2018 2018-11-06
E-post 25

Det alternativa sociala mediet Gab hotades av nedsläckning efter terrordådet mot en synagoga i Pittsburgh. ”Darko Crncevic”, som fortsatte på Gab efter att ha blivit avstängd från Twitter, menar att försöken att släcka ned Gab visar på hyckleri.

Det sociala mediet Gab, med inriktning på yttrandefrihet, hotades av nedsläckning efter terrordådet i Pittsburgh. Detta på grund av att Pittsburgh-terroristen Robert Bowers postade ett antisemitiskt och uppviglande inlägg på Gab innan synagoga-attacken, vilket fick webbhotellet Joyent att stänga av Gab. Även domänhosten GoDaddy och betalplattformarna Paypal och Stripe stängde av Gab från sina tjänster.

Läs mer: Ocensurerad Twitterkonkurrent hotas av nedstängning

Nu är Gab tillbaka på nätet igen, efter att serverföretaget Epik.com erbjudit Gab plats på sina servrar. Företagets grundare Rob Monster skrev ett blogginlägg där han motiverade beslutet med att den slags bannlysning Gab råkat ut för är ”digital censur”.

Läs mer: Sociala nätverket Gab snart online igen efter nersläckningen

Pseudonymen ”Darko Crncevic” valde att fortsätta på Gab efter att hans Twitterkonto @daccraft blivit avstängt. Nyheter Idag har nått Darko på mejl, och han är kritisk till hur Gab behandlats.

”Det mest intressanta i allting runt GAB är hur alla ignorerar yttrandefrihet och är redo att slänga den på tippen för några enstaka idioter/rötägg håller på samt att det uppenbarligen bara gäller GAB och dess användare och inte alla idioter som far runt på övriga kanaler (Twitter/Facebook/Instagram etc)” skriver Darko.

Läs även: Intervju med ”Darko Crncevic” efter Twitteravstängningen: ”Värre än jakten på dem som tycker olika är den massiva tystnaden från folk med makt”

”Det blir liksom skevt. När terrorister/mördare etc. tidigare skrivit sin skit på Twitter, Facebook etc så var det ingen som skrek om att de siterna skulle stängas ned. Eller alla ISIS-konton som florerade ett tag. Det var tydligen hur lugnt som helst. Men ingen har ställt dessa frågorna angående turerna runt GAB och det säger en hel del bara det”, fortsätter han.

”Att hitta judehat på facebook tar mindre än fem minuter”, menar Darko, ”men det kommer inte från vita män så det kanske är det som är skillnaden. Som sagt. Hycklande och all-in hysteri.”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag