De förnekar samröre med alternativ lista

Stefan Jacobsson. Foto: Sverigedemokraterna
  • Torsdag 13 mar 2014 2014-03-13
E-post 0

VALET 2014 Turerna inför Sverigedemokraternas valkonferens på lördag har varit många. En alternativ lista på riksdagskandidater har tagits fram och skickats till olika distrikt. Men efter att Nyheter Idag granskat det nya förslaget vill ingen kännas vid listan.

Flera källor inom Sverigedemokraterna förklarade att Stefan Jacobsson och Ola Svensson tog initiativ till en egen lista med namn på kandidater inför lördagens valkonferens. Under torsdagskvällen fick Nyheter Idag tillfälle att prata med bägge två över telefon och nu slår de ifrån sig alla spekulationer om att de skulle ha något att göra med den alternativa listan.

Det finns fler som säger att du har satt ihop den här listan?

– Ja, jag vet. Det är lögn och förbannad dikt. Jag ligger absolut inte bakom någon som helst lista. Det vill jag vara jättetydlig med och jag har försökt döda dessa påståenden. Någon illvillig vill försöka linda in mig i den listan, förklarar Stefan Jacobsson när vi når honom.

Du vet inte varför flera personer säger såhär?

– Ja… Det är väl människor som jag kanske har trampat på tårna, som har ett horn i sidan på mig och som ser chansen att svartmåla mig. Mitt jobb är ju tyvärr att vara ute i landet och jobba i de jobbiga situationerna.

Har du någon idé om vem det är som tagit initiativ till listan?

– Jag har varit allmän ”klagomålscentral”. Folk har ringt till mig och tyckt det är fel på [valberedningens] listan, på alla möjliga sätt – både till höger och vänster. Dessa personer har då säkert träffat varandra och satt ihop en alternativ lista.

Men vilka dessa personer är som har satt ihop den alternativa listan är det märkligt nog ingen som vet. Inte heller Ola Svensson, som själv sitter i valberedningen, säger sig ha någon kännedom om hur den alternativa listan kom till.

– Jag hörde lite snack om det först igår kväll. Då nämnde någon att jag skulle ha varit inblandad i det, förklarar Svensson i telefon.

Men precis som Jacobsson, förklarar Ola med bestämdhet att han inte har haft någon som helst del i att ta fram den alternativa listan.

Samtidigt har flera distrikt bekräftat att en alternativ lista skickats ut och dem Nyheter Idag har talat med känner inte till att det skulle handla om några andra än Jacobsson och Svensson som tagit initiativ till den.

Nyheter Idag planerar att bevaka valkonferensen på lördag och vi kommer såklart att titta närmare på vilka som vill ha en annan riksdagslista än den som valberedningen föreslår. Det kan bli svårt att finna stöd för den alternativa listan om ingen vill kännas vid den.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag