De gröna i Belgien svänger om kärnkraften

Doels kärnkraftverk utanför Antwerpen. Bild: Rafaël Delaedt (Arafi)/CC BY-SA 2.5,
  • Tisdag 8 mar 2022 2022-03-08
E-post

Nu svänger de gröna i Belgien om kärnkraften, rapporterar Reuters. Belgien har planerat att stänga ned sina sista kärnkraftsreaktorer 2025, förutsatt att det inte leder till energibrist.

Tidigare har de gröna, som ingår i koalitionsregeringen, insisterat på att en lag från 2003 om att kärnkraften ska stängas ned senast 2025 ska respekteras, medan det liberala partiet velat fortsätta driva landets två nyaste reaktorer.

Läs även: Uppgift: Ryssland har finansierat kärnkraftmotstånd i Europa

Men nu svänger de Gröna om kärnkraften. Tinne Van der Straeten, som är energiminister och politiker för de Gröna, skriver i ett uttalande att ”en omprövning behövs på grund av Ukraina”.

Belgiens två nyaste reaktorer står för hälften av landets energiproduktion, och någon plan för hur de ska ersättas har inte presenterats.

Ett förslag har varit att bygga fler gaskraftverk, ett förslag som fått problem när den ryska gasen sinar på grund av kriget i Ukraina.

Regeringen ska ta ett beslut i mitten av mars efter samtal med landets kraftnätsoperatör Elia om huruvida Belgiens planer på att fasa ut kärnkraften kommer hota landets energiförsörjning.

Avvecklingen av landets kärnkraft skulle enligt planen ha inletts med en första nedläggning i oktober i år.

Läs även: Experter totalsågar Sveriges energipolitik – förespråkar kärnkraft

Läs även: Tovatt (MP): ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag