DEBATT: Effektbrist redan i somras – stoppa nedläggningen av Ringhals 1

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Fredag 11 dec 2020 2020-12-11
E-post 556

Under åren har en blandning av politiska vansinnigheter och misskötsel underminerat Sveriges elsystem. Och vansinnet fortsätter – Ringhals 1 planeras att läggas ner trots effektbrist i södra Sverige. Sverige behöver tvärtom mer fungerande kärnkraft, skriver Anna Jung och Mikael Ståldal, Medborgerlig Samling.

I somras fick vi reda på att Vattenfall beslutat att starta Ringhals 1 tidigare än planerat efter förfrågan från Svenska Kraftnät och strax därefter att Uniper skulle starta oljekraftverket i Karlshamn. Anledning till detta var att det trots varmt väder rådde effektbrist i södra Sverige. Normalt sett används oljekraftverket i Karlshamn bara under korta perioder av effektbrist under kalla vinterdagar, men nu skulle det alltså köras mitt i sommaren.

Detta var precis vad vi i Medborgerlig Samling varnade för när vi protesterade mot nedläggningen av Ringhals 2 för ett år sedan. Nu är det uppenbart att Sveriges elsystem har alldeles för små marginaler och att Skåne har ett särskilt utsatt läge, vilket bla har lett till att stora och för regionen viktiga företag såväl som mindre inte kan expandera och nya etableras. En gång i tiden hade Sverige en balanserad och väl fungerande elförsörjning, huvudsakligen baserad på vattenkraft i norr och kärnkraft i söder.

Men ingen idyll vara för evigt. Under åren har en blandning av politiska vansinnigheter och misskötsel underminerat Sveriges elsystem. Man har helt omotiverat avvecklat de två kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck 1999 och 2005, och nu senast avvecklat Ringhals 2 och bestämt att även Ringhals 1 ska bort.

Samtidigt har man ända sedan 1980-talet systematiskt motarbetat möjligheterna att bygga ny kärnkraft i Sverige. Elnätet har inte underhållits ordentligt, och framförallt har man inte klarat av att bygga ut kapaciteten i takt med nedläggningningarna av kärnkraften, befolkningsökningen och därtill kopplad ökad efterfrågan på el med subventioner till elbilar.

Det finns besvärande flaskhalsar i överföring från norra till södra Sverige, och projektet som skulle råda bot på detta, Sydvästlänken, har försenats så många gånger att man tappar räkningen medan det ansvariga Svenska kraftnät konstaterats ha säkerhetsrisker, korruption och senast att mörka för det scenario som nu Skåne står inför.

Allt detta har i synnerhet drabbat hela södra Sverige som nu dras med höga elpriser och påtaglig risk för akut effektbrist. I norr finns vattenkraften kvar och efterfrågan har inte ökat så mycket. Här i söder har produktionskapaciteten minskat drastiskt, efterfrågan ökat och eventuellt överskott i norr kan inte transporteras hit i tillräcklig mängd. Nu måste planerna på att lägga ner Ringhals 1 rivas upp, så om det sker i elfte timmen. Det är tydligt att vi behöver alla fungerande kärnkraftsreaktorer under överskådlig framtid för att inte drabbas av akut effektbrist och kollapsande elförsörjning.

Percy Barnevik myntade: ”Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning som alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation.”

Nu med facit i hand vet vi skåningar att vi ändå klarade det hyfsat bra fram till att Socialdemokraterna tog makten ihop med Miljöpartiet. Hoppas södra Sverige kommer ihåg det i valet 2022.

Om debattörerna

Anna Jung, landsbygdspolitisk talesperson och ledamot i Skånedistriktet, Medborgerlig Samling

Mikael Ståldal, energipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag