DEBATT: Vänsterliberalernas mjukislinje mot terror är förödande

Adam Marttinen, Jimmie Åkesson, SD. Till höger Stefan Löfven (S) Foto: Läsarbild/Pressbild/SVT
  • Torsdag 11 mar 2021 2021-03-11
E-post 7723

Sverige kan inte längre vara ett paradis för dem som hotar vårt sätt att leva. Vi behöver en omedelbar skärpning av terrorlagarna för att tydligt markera att terrorister inte är välkomna här, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson samt riksdagsledamot Adam Marttinen.

Det måste bli ett slut med att marknadsföra Sverige som ett semesterparadis för terrorister.

Regeringens nonchalanta attityd gentemot terrorismen är inte bara en skam för Sverige. Det är en direkt farlig politik. En politik som har kostat och kommer att kosta oskyldiga människors liv. I dag på den europiska minnesdagen för terrorismens offer finns det fog för att betona vad denna slapphet riskerar leda till.

För drygt ett år sedan kriminaliserades samröre med terroristorganisationer. En lagstiftning som kom på plats först efter mer än fem års beredning, och som dessutom visat sig fullkomligt tandlös. Faktum är att ingen har häktats eller åtalats sedan lagens tillkomst.

Vi var många som pekade på otillräckligheten när regeringen sent omsider lade fram förslaget, en otillräcklighet som tyvärr har kommit att känneteckna regeringen i dessa frågor. Sverige kan inte ha en regering vars åtgärder mot terror endast kommer då oppositionen tvingar dem att agera. Vi måste med öppna ögon se och möta de problem som skapats.

Alternativet är tydligt. Utan politisk handlingskraft dröjer åtgärderna till långt efter att behovet är uppenbart.

Vi såg det med terrorresorna till IS, där återvändare endast dömts för andra brott än terrorrelaterade. Vi ser det med förbuden mot deltagande eller samröre med terrororganisationer, där ingen döms om lagstiftningen ens kommer på plats. Vi ser det med finansieringen av icke-demokratiska organisationer, där den våldsbejakande extremismen pyr.

Den typ av mjukislinje som anförs av vänsterliberalerna i Sverige är i det här sammanhanget förödande. Den leder till, eller riskerar leda till, att terrorister som desperat letar efter en säker hamn väljer Sverige för att på så sätt undvika straff. Troligtvis pågår den här typen av rörelser just i denna stund. Det är naturligtvis en helt ohållbar situation. Ohållbar och direkt livsfarlig.

Sverige kan inte längre vara ett paradis för dem som hotar både oss och hela västvärldens sätt att leva. Vi bör därför omedelbart jobba fram en skärpning av terrorlagarna. Vårt land behöver en anti-terrorpakt som tydligt markerar att Sverige inte är något gräddfilsland för terrorister. Vi behöver skicka tydliga signaler om att människor som kommer hit i syfte att planera eller begå terror har allvarliga och kännbara konsekvenser att vänta.

Bidrag till organisationer med kopplingar till icke-demokratiska aktörer, exempelvis Ibn Rushd, måste upphöra. Säkerhetshot som identifierats av Säkerhetspolisen kan inte tillåtas gå fria. De som rest till, gett stöd till eller deltagit i terrorverksamhet runt om i världen måste fråntas sitt medborgarskap och utvisas ur landet. Och de som begår inhemsk terrorism måste stoppas och straffas.

Sverigedemokraterna kommer outtröttligt fortsätta kämpa för att etablera en röd linje mot terrorn. En linje som vid överträdelse ger allvarliga konsekvenser. I grunden handlar det inte enbart om att straffa fruktansvärda bestialiska handlingar. Det handlar om att säkra skyddet för vår egen befolkning. Något som dagens regering misslyckats totalt med.

Den 11 mars, de europeiska minnesdagen för terrorismens offer, är en dag då vi hedrar alla de som inte längre finns med oss. Men det är också en dag som manar till eftertanke. Historiens erfarenheter är en kompass. En vägvisare som bottnar i vad som hänt och som påverkar vad som kommer att hända.

Sverige behöver här ett ledarskap som är tydligt, fokuserat och bestämt. Vi behöver allt som dagens regering inte är.

Om debattörerna

Jimmie Åkesson (SD), partiledare

Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot, justitieutskottet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag