DEBATT: Var är Public Service i frågan om EU:s skuldpaket?

Lena Malmberg (MED), Jan Helin, programdirektör SVT Foto: Pressbild/SVT
  • Måndag 22 mar 2021 2021-03-22
E-post 4342

Inför att riksdagen ska rösta om så kallade skuldpaketet till EU är tystnaden från public service-bolagen SVT och SR mycket märklig. Det är inte rimligt att en skattefinansierad verksamhet inte på allvar uppmärksammar ett historiskt beslut och vägval för EU, skriver Lena Malmberg, Medborgerlig Samling.

Nu på onsdag, den 24 mars, kommer riksdagen att rösta i frågan om det så kallade skuldpaketet och det borgensåtagande som EU förväntar sig att Sverige ska ansluta sig till, för att ge stöd åt de illa skötta euroekonomierna i framför allt södra Europa. För Sveriges del handlar det om c:a 150 miljarder kronor som Sverige ska bidra med när vi tillsammans med EU ska låna upp totalt 750 miljarder EUR på den internationella lånemarknaden.

Rent krasst handlar det om att få in Sverige i eurofållan – men bakvägen. Samma Euro som Sverige bestämt sa nej till i folkomröstningen 2003.

Det är såväl intressant som högst beklagligt att se hur lite allmänheten verkar känna till om denna skuldsättning som Sverige är på väg att binda svenska skattebetalare vid för årtionden framöver. Hur kommer det sig att vi inte ser eller hör särskilt mycket i den allmänna politiska debatten om detta? Och var är public service med sina analyser och frågor till politikerkåren i den här frågan?

Vi får ofta höra att public service ska verka i ”allmänhetens tjänst” och att de med journalistiska insatser ska ge sin obligatoriskt betalande publik såväl opartiska som insatta kommentarer samt se till att bringa mångfald i frågor som de lyfter. Men i just den här frågan, om den stora skuldsättningen och Sveriges borgensåtagande, är det knäpptyst inte bara från politikerna utan även från public service? Varför?

Jag riktar frågan direkt till programdirektör Jan Helin på SVT: varför har ni på SVT inte lyft en av de viktigaste frågorna för Sveriges vidkommande under överskådlig framtid?

Hur kommer det sig att ni inte har organiserat debatter eller utfrågningar av politiker, ekonomer och samhällsvetare i denna fråga om skuldpaketet? Varför är det så tyst även från er? Det kan ju knappast ha undgått er att digniteten och omfattningen av denna fråga är stor och att den kommer att påverka svenska medborgare för lång tid framöver?

Med bara dagar och timmar kvar till den viktiga omröstningen kan vi därför konstatera att public service på många sätt inte uppfyller sitt uppdrag som informatör och nyhetsbärare på ett för allmänheten tillfredsställande sätt. Public service försvarar gärna sitt existensberättigande med att de är garanter för att hålla allmänheten väl informerad i en mångfald av frågor, men just den här frågan har de ju helt klart valt att inte informera allmänheten om. För inte kan det väl vara så att public service har missat den här omröstningen?

Det vore i så fall sensationellt inkompetent av nyhetsredaktionerna att inte ha koll på en sådan, för svenska folket, viktig fråga.

Rent generellt kan man notera att det är samma partier som varmast vurmar för den gigantiska obligatoriska finansieringen av public service, som också är de partier som nu kommer att se till att Sverige surras fast ordentligt vid den europeiska euromasten utan att folket ens fått information via samma public service. När skattebetalare ska belastas med mer kostnader och fler förpliktelser är informationsintresset ljummet från såväl politikerna som statsmedia. Helt av en slump… men likväl.

Justite- och migrationsminister Morgan Johansson twittrade nyligen om risken för att svenska folket inte får ett public service som sänder Mello i framtiden. Det visar nivån på de politiska förväntningarna på public service – bröd och cirkus åt folket men håll för all del inte medborgarna alltför väl informerade i viktiga samhällsfrågor. Eller vad säger ni på public service? Kan ni bättre?

Om debattören

Lena Malmberg, demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag