”Delseger” för Allard när underkända underskrifter räknas om i Örebro

Bild: Privat
  • Fredag 3 dec 2021 2021-12-03
E-post

ÖREBRO Det kommer bli en omräkning av de underskrifter som samlats in för en folkomröstning om snabbussar i Örebro kommun, meddelar Örebros kommundirektör Peter Larsson. Örebropartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Trafikupproret hade samlat in betydligt fler namn än vad som krävs för en folkomröstning, men nära en tredjedel av de insamlade namnen ogiltigförklarades, vilket Nyheter Idag tidigare rapporterat.

– Det här är ju en viktig fråga och en ganska polariserad fråga. Därför är det så viktigt för mig att det vi lägger på bordet verkligen är korrekt och att det också uppfattas som korrekt, säger kommundirektör Peter Larsson till Nerikes Allehanda.

Läs även: De underkända underskrifterna

Den tidigare granskningen av namninsamlingen, där en tredjedel av namnen ogiltigförklarades, sköttes av kommunens egna tjänstemän, där minst en var en aktiv regionalpolitiker för Socialdemokraterna som röstat för införandet snabbussarna

Den här gången ska granskningen ske externt, säger Peter Larsson till NA. Vilken revisonsbyrå som kommer få uppdraget är ännu inte beslutat.

– Det kommer att bli någon av de etablerade revisionsbyråerna. Det är viktigt att det blir något erfaren och etablerad, säger Larsson.

Larssons beslut föregicks av att Moderaterna gick ut med att man ville se en ny granskning av den omstridda namninsamlingen, då den tidigare granskningen enligt M varit för tuff.

– Det här är en skrivstilsfråga. Då måste vi ha en välvillig tolkning. För mig är det tillräckligt för att vi ska en extern som tittar på det här, säger moderaternas kommunalråd Anders Åhrlin till NA.

Läs även: Allard: ”Det här är större än Örebro”

Örebropartiet är en av initiativtagarna till namninsamlingen, och partiledare Markus Allard har sedan beskedet om att tusentals namn underkänts drivit på för en ny granskning av namninsamlingen.

– Det är ju en liten delseger det här, och det visar också att jag har haft rätt hela tiden när jag har sagt att det är fuffens, säger Allard till Nyheter Idag.

– Lokalmedier och lokala politiker har hånat mig för det. Det visar också att de här människorna som varit ute och vevat i medier och påstått att allt har gått rätt till borde ta sig en funderare över definitionen av gått rätt till.

– Nu ska det göras en ny granskning, och sedan får vi se då om de kommer fram till det faktum att vi har tillräckligt med underskrifter vilket jag redan har bevisat, eller om de kommer göra en fuling nu, det återstår ju att se.

Ni i ÖP som har gjort en preliminär granskning av underskrifterna. Hur många namn har ni kommit fram till har varit tveksamt borttagna?

– 1 542 menar vi har blivit felaktigt underkända hittills, och då har vi fortfarande ett tusental personnummer kvar att granska, vilket gör att vi troligtvis kommer landa någonstans runt 2 000.

Vad för slags anmärkningar valde som fick dem att underkänna underskrifter?

– 620 av de 1 542 är då personnummer som tjänstemännen har skrivit in fel. Personen har uppgett sitt personnummer helt korrekt, men då har tjänstemannen skrivit in personnumret fel.

Vad är det man har gjort fel?

– De har bytt siffror. Ibland en siffra, ibland flera siffror. Och då pratar vi inte om den mänskliga faktorn, att du kan tolka en fyra som en nia och en etta som en sjua, utan nu pratar vi om en jättetydlig kantig fyra som förvandlas till en nolla. Det kan inte förklaras på annat sätt än att man gör det med vilje. 70 procent av de personnummer som vi har tittat på har man gjort såhär med.

Läs även: Allard krävde svar om islamistskolor – möttes med tystnad: ”En skam att det ser ut såhär”

Markus Allard har tidigare varit medarbetare på Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag