Dement 88-åring fick kudde tryckt i ansiktet av personal

En av kuddarna som skall ha använts.
  • Torsdag 13 jul 2023 2023-07-13
E-post

LINKÖPING När en 25-årig undersköterska på ett demensboende blev gravid med sitt första barn klarade hon inte längre av stressen på jobbet. Nu döms hon för att vid tre tillfällen ha tryckt en kudde i ansiktet på en 88-årig kvinna som inte ville sluta skrika.

Den 2 december förra året går en nyanställd vid ett demensboende till chefen för att rapportera något han hade varit med om dagen innan i samband med omskötseln av en 88-årig kvinna, som vi kan kalla Gerd. Gerd var dement och skrek så mycket att pesonalen hade fått hörselskydd, men tydligen var det inte tillräckligt för en 25-årig undersköterska som vi kan kalla A.

Kollegan vittnar om att A hade varit på dåligt humör redan från början och stressade upp Gerd som därför skrek mer. A skulle då ha satt handen om Gerds kinder och tryckt ihop hennes mun och sagt åt henne att vara tyst.

– När vi sedan skulle hjälpa Gerd att flytta sig till stolen så tog A en kudde på hennes ansikte och sa att hon inte får skrika och att hon gör henne stressad. Detta hände när Gerd låg kvar i sängen. Jag såg att Gerd inte kunde andas, jag hörde och jag märkte att hon inte kunde andas. Jag sa till A att hon skulle ta bort kudden och att hon inte fick göra så, säger kollegan i förhör.

Kollegan nämner också andra incidenter där han anser att A betett sig dåligt mot brukarna. Efter att chefen hört sig för visar det sig att ytterligare två personer i personalen bevittnat hur A placerat en kudde framför Gerds ansikte.

– Hon sa att hon blir stressad och att hon inte orkade med Gerd. Jag tänker att orkar man inte med jobbet då ska man sluta jobba inom vården, säger en av hennes kollegor i förhör.

A själv nekar helt till anklagelserna och menar att hon är utsatt för en komplott av avdelningens personal som vill få henne att sluta.

– Jag har problem med en av personalen, men jag vet inte hundra procent om det är hon. Det jag har sett på avdelningen är att det är hat från den personen till mig, säger A i förhör.

Tingsrätten sätter dock ingen tilltro till möjligheten att resten av personalen konspirerat mot henne och dömer henne för tre fall av ofredande till villkorlig dom och dagsböter. Hon skall också betala ett skadestånd om 25 000 kronor till den dementa kvinnan.

Läs även: Undersköterska hittade patients plånbok och shoppade loss för 116 000 kronor

Läs även: Iransk jurist i Malmö anklagas för att blåsa dementa – 96-åring gav bort villa och förmögenhet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag