Klimatforskare: den ”globala uppvärmningen” har tagit en ”paus”

  • Onsdag 22 jan 2014 2014-01-22
E-post 0

Den globala uppvärmningen har inte uppfyllt klimatforskarnas prognoser. Uppfattningen var att jordens temperatur skulle öka markant men istället har uppvärmningen sedan 1998 nästan helt stannat av. Det rapporterar tidningen Nature.

Den globala medeltemperaturen ska ha nått sin högst punkt 1998 för att sedan stanna av. Under flera år avfärdade klimatforskarna den avstannade uppvärmningen som ”brus”; naturliga variationer i atmosfären, men när pausen fortsatte ledde det till en mindre kris inom klimatforskarvärlden. Även om temperaturen har gått upp och ner, har den måttliga ökningen inte alls levt upp till forskarnas uppskattningar och de ökade utsläppen av växthusgaser.

Detta uppehåll är nu inne på sitt 16:de år och klimatforskarna har nu kommit på nya teorier om varför deras ursprungliga teorier inte verkar stämma. En del har pekat på solen, vulkaner och även föroreningar från Kina som potentiella gärningsmän, men nya studier tyder på att haven är nyckeln till att förklara anomalin.

Den enklaste förklaringen till både uppehåll och skillnaden i modellerna är naturlig variabilitet. Ungefär som att vädret pendlar mellan varmt och kallt från dag till dag kan kaotiska klimatförändringar förändra den globala temperaturen upp eller ner från år till år och årtionde till årtionde. Men ingen av de klimatsimuleringar som gjorts för IPCC producerat detta avbrott vid just denna tidpunkt. Det har lett skeptiker – och vissa forskare – till den kontroversiella slutsatsen att modellerna skulle kunna överskatta effekten av växthusgaser, och att framtida uppvärmningen kanske inte lika stark som befaras.

Många klimatforskare tror dock fortfarande att den globala uppvärmningen fortsätter och att den till stor del är orsakad av människan. Den har istället bara tagit en paus.  Varför pausen nu är inne på sitt 16:de år har de inte lyckats enas om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag