Den som dricker fyra öl på raken en gång i månaden ska erbjudas stöd av sjukvården

Bild: kazuend/Unsplash
  • Tisdag 12 sep 2023 2023-09-12
E-post

Gillar du att ta ett par öl ibland? Dricker du så många som fyra små öl vid ett och samma tillfälle? Gör du det en gång i månaden eller mer? I så fall ska du erbjudas stöd av hälso- och sjukvården enligt Socialstyrelsens nya rekommendationer, rapporterar TT.

Socialstyrelsen skärper sina alkoholrekommendationer till hälso- och sjukvården så att de som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare ska erbjudas stöd, i form av exempelvis stödsamtal, då det klassas som ett riskbruk.

Den nya rekommendationen innebär ingen förändring för kvinnor, men en minskning med fem standardglas per vecka och ett standardglas per tillfälle för män. Skälet till den skärpta rekommendationen är att risken för alkoholrelaterade skador är större än man tidigare trott, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den visar att, förutom risken för beroende och skador på hjärna och lever, så finns det också en ökad risk för cancer som är bättre kartlagd nu än vad den varit tidigare, säger han till TT.

Att kvinnor tidigare hade en lägre mängd för att klassas som riskbruk beror på att kvinnor får en högre alkoholkoncentration i blodet än män vid samma konsumtion.

– Men det vi nu har tagit in är alltså att män har en större hälsorisk vid samma konsumtion. De drabbas också i större utsträckning av olycksfall i samband med alkoholkonsumtion, säger Thomas Lindén.

Rekommendationerna fungerar som vägledning för hälso- och sjukvården är en del av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälsosamma levnadsvanor, men även privatpersoner bör ta intryck, menar Lindén.

– Privatpersoner bör ta in all information som finns, ju mer alkohol man dricker desto större är hälsoriskerna, säger han.

Läs även: Obehörig man tog sig in i polishuset i Karlshamn och drack upp polisens öl

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag