Det blir inte mer sant för att ”gammelmedia” skriver om det

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Söndag 24 nov 2019 2019-11-24
E-post 2023

Tidningen Dagens Media uppmärksammade häromdagen kritiken mot de ”etablerade” medierna för att det tog några dagar för dem att få storyn om Iraks försvarsminister bekräftad. Men att klaga på de stora medierna är kontraproduktivt av flera skäl.

Flera röster klagade högljutt när Nyheter Idag först avslöjade att Iraks försvarsminister är skriven i Sverige, svensk medborgare och uppbär bidrag från Försäkringskassan. Eftersom det tog några dagar innan övriga medier hakade på ansåg några detta vara en intäkt för mörkande.

”Knäpptyst från Expressen, Aftonbladet, SVT, DN och alla andra man inte väntade sig ett ord från”, skrev M-politikern Jonathan Bessou på Twitter. Och riksdagsledamoten Markus Wiechel från SD ansåg det ”sjukt” att inget nämndes i andra medier.

Själv försökte jag påtala att det tog oss flera veckor att bekräfta storyn. Av samma skäl är det fullt naturligt att tar några dagar innan stora redaktioner känner sig säkra. Detta är något bra, medier ska inte lita blint på varandra.

Men det finns även en annan aspekt som skaver. Många högljudda debattörer i sociala medier, som inte sällan själva är kritiska mot just ”gammelmedia”, kräver att samma gammelmedier ska bekräfta det Nyheter Idag publicerar. Som att storyn kanske ändå inte är riktigt sann förrän kvällstidningarna eller public service skriver om samma sak.

Det är ett farligt och dumt resonemang. Om du nu är kritisk mot det du kallar gammelmedia kan du inte samtidigt låta dem ha ansvaret att tolka sanningen åt dig. Det är inkonsekvent och en slags underkuvad attityd.

Om Nyheter Idag skulle publicera ett sådant spektakulärt påstående som vi gör om den irakiske försvarsministern och samtidigt ha fel, då skulle vi skjuta all vår trovärdighet i sank – en skada som skulle ta lång tid att reparera. Detta är både vi och våra läsare medvetna om.

Av samma skäl bör det också vara uppenbart att vi verkligen har på fötterna när vi publicerar. Du ska kunna lita på det Nyheter Idag publicerar, hur spektakulärt påstående det än må vara.

Med det sagt, det är förstås sunt att alltid förhålla sig kritisk. Och alla kan göra fel, även Nyheter Idag. Detta gäller oavsett om en uppgift kommer från oss eller från de mer ”etablerade” medierna.

Men låt inte de medier du ogillar vara de som också tolkar sanningen åt dig. Storyn om Iraks försvarsminister hade fortfarande varit sann, även om inga andra medier hade rapporterat om det.

PS. Långa och tunga avslöjanden tar tid och kostar pengar. Vill du stötta oss med det vi gör, teckna gärna en prenumeration – endast 349 kronor i halvåret!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag