DN/Ipsos: Majoritet av väljarna vill ha ny regering

Statsminister Stefan Löfven i Bryssel Foto: EU
  • Tisdag 8 sep 2020 2020-09-08
E-post

SVERIGE Med två år kvar till nästa val säger mer än hälften av väljarna i en ny mätning från DN/Ipsos att de vill ha en ny regering efter valet. Samtidigt är en majoritet av KD- och M-väljarna beredda att ge SD ministerposter.

Enligt den nya mätningen, som gjordes mellan 11 och 23 augusti, tycker 54 procent av de tillfrågade att det är dags för en ny regering efter valet 2022. 27 procent vill att nuvarande regering ska sitta kvar, medan 19 procent är osäkra.

På frågan om vilket parti man tror kommer att leda regeringen efter valet ligger Moderaterna och Socialdemokraterna lika på 37 procent vardera. 20 procent av de tillfrågade är osäkra medan 6 procent tror att ett annat parti kommer att leda regeringen.

DN skriver att i stort sett alla som röstar KD, M eller SD vill ha en ny regering – men det vill också en klar majoritet bland C- och L-väljarna. Detta trots att C och L som bekant samarbetar med den nuvarande regeringen.

Läs även: Löfven: ”Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

Ipsos-mätningen visar även att över hälften av KD- och M-väljarna kan acceptera att SD får ministerposter i en kommande regering. KD och M är också de partier som SD-sympatisörerna helst ser i regeringsställning.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, säger att man med rätta kan tala om ett konservativt väljarblock.

– Det syns i en rad frågor vi har ställt under den här mandatperioden, både när det gäller sakpolitik och synen på andra partier. Det finns betydande samsyn mellan de som stödjer KD och SD, men även M-väljarna, säger han till DN.

Läs även: Hälften skulle rösta konservativt enligt ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag